Your search results

Tänases majanduskeskkonnas on suur nõudlus soodsate korterite järele

Posted by UusMaaPluss on aprill 1, 2011
| 0

Alanud rahavahetuse aasta on toonud kinnisvaraturule rahuliku perioodi, ostjad ja müüjad on äraootaval seisukohal, soovitakse rohkem mõelda ja kaaluda. Erinevus 2010. aasta IV kvartaliga on märgatav. Nimelt olid Tallinna korteriturul IV kvartali tulemused 2010. aasta kõrgeimad.

Keskmine ruutmeetrihind ületas 2010. aasta IV kvartalis Tallinnas 844 EUR/13 200 EEK ja tehingute arv 1600 piiri. Eelmise aastaga võrreldes on kogu aasta lõikes Tallinna korterite tehingute arv kasvanud 4770 tehingult 5820 tehinguni ehk 22%. Täna võib öelda, et keskmise ruutmeetrihinna (844 EUR/m2 ehk 13 400 EEK/m2 ) põhjal vaadeldes on kinnisvaraturg 2004. aasta tasemel.

Jätkuvalt on nõudlus odavate korterite järele. Kui aasta lõpus oli märgata, et ostetakse ka kallimaid eramuid, siis tegemist oli ennekõike euro-eelse otsusega. Äärelinnas on märgata korterite ülepakkumist ja ka liiga kõrgeid hinnaootusi. Magalate korterid hindadega 730-830 EUR/m2 (11 422 – 12 990 EEK/m2) lähevad müügiks üsna kiiresti ning siin võib täheldada isegi suuremat nõudlust, kui pakkumine seda võimaldab. Seega kokkuvõtteks võib öelda, et müügiks lähevad korterid, mis asuvad renoveeritud majades ning mille ruutmeetrihind algab 730 EUR/11 422 EEK.

Harjumaa ja Tallinna kinnisvaraturu 2010. aastat  iseloomustab nii tehingute arvu kui ka tehingute koguväärtuse kasv, mis oli suures osas tingitud euro ootusest. Kinnisvara müügiperiood oleneb asukohast ja küsitud hinnast, kuid turu keskmine müügiperiood on Tallinnas korterite puhul 2-3 kuud ning eramutel 4-8 kuud.

Kruntide ja kinnistute müügiperiood võib aga olla 6 kuust kuni 1,5 aastani. Linnades on müügiperioodid tunduvalt lühemad ja seda üle Eesti ning maapiirkondades venib eramute ja korterite müük kohati paari aastani.

Lumerohke ja pakaseline talv mõjutab mingil määral ka kinnisvara hindu, eelkõige kinnistute omi. Kuna talvine periood on alati kruntide müügi osas tagasihoidlikum, siis kiire müügisoovi korral tuleb teha ka suur hinnalõige. Talv mõjutab kinnisvaraturgu pigem sellega, et vaadatakse energiasäästlikumaid elamispindasid ning sellest lähtuvalt võivad hinnad kas kasvada või kahaneda.

Kõige aktiivsem turg väljaspool Harjumaad on Tartumaal ning Lääne-Virumaal. Nii tehingute arv kui ka hinnad on nendes piirkondades võrreldes 2009. aastaga märkimisväärselt kasvanud.  Üle Eesti ei ole veel täna ostuhuvi taastunud, piirkondades, kus tööpuudus kõige suurem, on raske kinnisvara müüa ka väga odavalt.

Käesoleva aasta esimese kvartali teine pool on kinnisvaraturul elavam odavamate korterite osas. Kevad toob seoses uute projektide turule saabumisega aktiivsust ning ka juba tänased hea asukohaga arendusprojektid müüakse suures osas maha.

Kindlasti sel aastal kinnisvarahinnad tõusevad. Hinnatõus algab eelkõige suurematest linnadest ning liigub edasi mujale. Müümisega ei pea täna kiirustama, kui selleks just pakilist vajadust pole ning olemasolev elukoht on sobilik. Samas peab arvestama, et hinnad kasvavad ka nendel objektidel, mida hiljem osta soovitakse ning mis praegu tunduvad taskukohased.

Põhjalikum info on Uus Maa Kinnisvarabüroo 2010.aasta IV turuülevaates ehk siin.

Compare Listings