Your search results

Jõuluaeg aktiviseerib kinnisvaraturgu

Posted by UusMaaPluss on märts 11, 2011
| 0

Jõulud on püha, mis on inimestele erineva tähendusega, küll aga seondub see aeg aastast paljudele millegi kauni, rõõmsa ja kodusega.

Teisalt kasutavad reklaamitootjad ja erinevate kaupade müüjad jõulutemaatikat ära ka reklaamides ning aasta lõpul müüakse ka kinnisvara tihtipeale sõnumiga: Jõuludeks uude koju! Arutlemegi alljärgnevalt, kas see on pelgalt tühi reklaamlause või mõjutavad jõulud ka inimeste kinnisvara ostmise otsuseid.

Kui analüüsida tehingustatistikat, siis on detsembrikuu olnud läbi aastate üks suurema tehingute arvuga kuu, mille järel uue aasta algul tuleb aga langus. Näiteks eelmisel aastal oli jõulukuu ainus, mil Eestis tehtud kinnisvaratehingute arv ületas 3000 piiri. Ei saa muidugi unustada, et 2011. aastalõpu kinnisvaraturgu mõjutas ka üleminek kroonilt eurole. Aga ikkagi aktiviseerub kinnisvaraturg aasta lõpus ja on oluliselt loium aasta alguses, jaanuaris-veebruaris. Miks?

Kui kinnisvaraost nagunii plaanis, siis püütakse see mahutada veel vana aasta numbri sisse. Nii käiaksegi oktoobris-novembris sagedamini kortereid vaatamas, lootuses jõuludeks uue kodu võtmed kätte saada. Osalt on see põhjustatud sellest, et detsembri keskpaik muutub kiireks – sinna mahub palju üritusi, tulemas on pühad ja kinnisvara otsimisega ning kolimisega ei ole mahti tegelda. Aasta lõpus tahetakse aeg maha võtta ja hea, kui kinnisvaraga seotud asjaajamised juba korras. Ka mitmed müüjad on seadnud endale sihi – müüa oma kinnisvara maha jõuludeks, et oleks muretum uuele aastale vastu minna. Selleks ollakse vahel valmis ka alandama hinda, et müüki elavdada. Teine põhjus on emotsionaalsem – jõulud kui väga eriline aeg aastast soovitakse siduda ka perekonna jaoks olulise otsusega, milleks ju uue kodu ostmine on. Tihtipeale, kui korter juba välja valitud, püütakse saada aeg notari juurde ikka enne jõule, et endale ostu-müügilepingu näol jõulukingitus vormistada.

Seda, et Maarjamaa jõuluvanade kingikotis luksuskorterite võtmeid kõliseb, ei juhtu küll eriti sageli, kuid mõnigi ilus jõululugu on maakleritel ikka rääkida. Nii rõõmustas üks Pärnumaa pereisa jõululaupäeval oma perekonda ehitud jõulukuuse ja kingitustega, mis olid koha leidnud kenas majas, mille siis perekond üllatuskingituseks sai.

Jõulud uues kodus on paljudele meist kaunis mälestus ja paljudele alles ilus unistus.

 

 

Compare Listings