Your search results

Suvekodu soetamine

Posted by UusMaaPluss on märts 9, 2012
| 0

Tulekul on suvi ja puhkuste aeg. Selle suve veedan oma suvekodus!

Suvekodu valikul on määrava tähtsusega logistika, sest paraku ei ole kõigil linnainimestel võimalik end pooleks aastaks ametist priiks võtta ja hoopis teise Eestimaa otsa suvemõnusid naudisklema sõita. Kui ollakse sunnitud ühendama ametisolemine ja suvekodu mõnude nautimine, siis on soovitatav kaugus suveelamise valikul mitte rohkem kui üks tund autosõitu – sellist vahemaad kannataks ka vajadusel iga päev sõita.

Suvila asukoha valikul lähtutakse oma isiklikest vajadustest: on mere eelistajaid, on jõe- ja järvelembe, metsavaikuse hindajaid, põllupidajaid, erakuelu nautijaid ja rohkele seltsielule põhirõhu asetajaid. Hinnake kindlasti ka lähimat ümbruskonda, et ei selguks tõsiasi: mõnesaja meetri kaugusel asub mõni käratekitaja (meelelahutusasutused, motokrossirajad,  golfiväljakud, kus pidevalt muru niidetakse, karjalaut vms).

Hoone valimisel on võimalus osta lõplikult valmis ehitatud maja koos sinna juurde kuuluvate tehnovõrkude ja haljastusega. See on sobilik variant kaasaegsele tiheda töögraafikuga äriinimesele, kes soovibki suvel ainult puhata ja kel ei ole ehitus- ja aiapidamisalaseid hobisid. Sellise suvekodu soetamis- ja ülalpidamiskulud on suured. Isenokitsejatele sobiks mõni iidne talukoht või restaureerimist vajav hoone kauni looduse rüpes, et siis vähehaaval oleks võimalik kogu majapidamine oma käe järgi ehitada ja renoveerida – tulemuse saavutamiseks läheb küll aastaid, aga soetamiskulud ei ole väga suured ja isetegemisrõõmu jagub kuhjaga.

Tüüpiline suvila – väike aiamaakrunt suurusega umbes 600 m2, maja/saun pinnaga ca’ 60 m2 mis asub suvilarajoonis – on mugav lahendus seetõttu, et toimib tugev naabrivalve ja soetamiskulud on madalad, kuid see ei sobi rahu ja vaikust hindavale suvitajale.

Suvila valikul otsusta nii arhitektuuriliselt kui ka konstruktsiooniliselt lihtsa lahenduse kasuks. Lihtsad asjad vajavad alati vähem hoolt. Sama kehtib ka mööbli ja sisseseade kohta. Vältida tuleks üle soojustatud, kiletatud, lamekatustega ja plastakendega eluasemeid. Viimistlusmaterjalid olgu naturaalsed ja kergesti uuendatavad.

Nii nagu elamu ostul, tasub ka suvekodu valikul silmas pidada vundamendi tugevust ja kõrgust – ikka perspektiivitundega, et kui ühel sügisel ei soovigi enam linnakärasse naasta, on võimalus väheste kulutustega endale korralik läbi talve elamiseks mõeldud maja ehitada või vajadusel on võimalus suvekodule 2. korrus peale ehitada.

Suvila ostmisel kontrolli korstnat ja küsi omanikult viimast akti selle puhastamise kohta.

Tehnilistest lahendustest

Tore on, kui keerad lahti kraani ja sealt tuleb vett, mis jälle omakorda kanaliseerimisteede kaudu hoonest eemale juhitakse. Mõnus on, kui vajutad nuppu ja küttesüsteem hakkab tööle, vesi soojeneb ning maitsvad road valmivad – kogu selle komfordiga oleme me harjunud elama oma linnakodudes.
Aga kuidas sobiks sooja saamiseks teha pliidi alla tuli, tuua ämbriga kaevust vett, pesemisvett soojendada suures saunakatlas, sauna kütta puudega, külma vett koguda reservuaari ja pesemiseks kasutada tavalist pesukaussi?  Selliste asjadega on veidi rohkem mässamist, kuid on neid, kes lausa naudivad selliseid tegevusi. Omades hästi naturalistlikku suvekodu, saad talveperioodil murevabalt päevi kevade suunas veeretada: sügisel külmade saabumisel lihtsalt pakid asjad kokku, keerad suvekodu ukse lukku ja sukeldud mugavasse linnaellu, kus taas saad toimetada lülititega ja nautida rahulikku talveund, sest sinu suvekodus pole torusid ja nuppe, mille külmumise pärast peaksid südant valutama. Tundub igati meelepärane!

Ühe võimaliku lahendusena võib endale ka haagissuvila soetada, mis annab võimaluse elada aastaringselt erinevais paigus. Haagissuvilas elades tunned end praktiliselt nagu kodus, seal on vaid ruumi veidi vähem ja raske samm kipub karavanelamut kergelt väristama. Haagissuvilad on köetavad, neis on valmis ehitatud pesemisvõimalused ja wc-d. Tõsi, et duši alla minekuks peab täitma veepaagi ja tühjendama heitveemahuti, kuid samas jääb ära kottide-kohvritega jahmerdamine: kõik asjad on voodite ja diivanite all panipaikades, riided ripuvad sirgelt kapis ja toidukraam on külmikus.

Üheksa korda mõõda ja siis lõika! Leia oma suvekodu!

 

Artikkel ilmus ajakirjas “Kaunis kodu”

Compare Listings