Your search results

Soovitusi maa ja maja ostmisel

Posted by UusMaaPluss on mai 5, 2008
| 0

Kevad on käes ning kõigil rohkem energiat ja soovi tegeleda uue kodu otsimisega.

Hoolimata turuolukorrast ja ka veidi keerulisematest tingimustest pangast laenu saada, on ka sel kevadel tavapäraselt kinnisvaraturul jälle rohkem liikumist võrreldes talveperioodiga. Nüüd on inimestel aega enda ostuotsust põhjalikult kaaluda. Mida nad tegelikult vajavad? Kas maatükki või maja? Mis on nende perele parim lahendus?

Millest alustada, et uue kodu soetamine oleks mugav ja meeldiv ettevõtmine ning ka aasta pärast võiks rahuliku südamega turul toimuvat kõrvalt vaadata? Võtame vaatluse alla maade ja majade soetamise. Läbivaks märksõnaks on koostöö pere, panga ja maakleri vahel.

Eeltöö
Kõigepealt tuleks kodus läbi arutada ja kirja panna põhjused ja olulised tegurid, mille pärast koduvahetust ette võetakse. Kindlasti on ka mingi eelistus piirkonna suhtes ning paigas ka unistuste kodu parameetrid. Kui kõik see juba ühte valemisse sobib, saab maakler abiks olla.

Piirkond/asukoht?
Selgeks tuleks teha, mis on oluline? Mere lähedus, merevaade, mets, suurema keskuse lähedus, keskuses paiknemine jne. Kui kaugel peaksid/võiksid asuda koolid, kauplused ja muu igapäeva eluks vajalik?

Milline on unistuste kodu?
Eeltööna tuleks välja selgitada soovitava krundi suurus, maja suurus, magamistubade arv jne.
Alati tasub kaaluda nii valmis maja ostu kui ka ise ehitamise võimalust. Tuleb selgeks mõelda enda võimalused, mitte ainult rahalises aspektis, vaid ka ajalises. Oluline on see, kui palju on aega tegeleda uue kodu ehitamisega või siis maatüki või maja otsimisega. Sobiva maja leidmine, mis on ka asukoha poolest sobiv, võib mõnikord võtta isegi rohkem aega kui sobiva krundi leidmine ja maja ise ehitamine.

Kui soovid on paberil, tasub paralleelselt tegelema hakata kolme asjaga: pangaga laenuvõimaluste arutamine ja parima finantsskeemi välja töötamine; läbi maakleri välja selgitada vana eluaseme tegelik hind ja selle realiseerimise võimalus; uue sobiva maja/maatüki otsimine, mida samuti soovitan teha maakleri abiga.

Pangahaldur ja kinnisvaramaakler – kaks parimat koostööpartnerit kodu soetamise protsessis
Mõistlik on suhelda mitme erineva pangaga. Loomulikult kui on juba kuskilt pangast laen võetud, on see esimene parim partner arutamaks läbi skeemi, kuidas kõige hõlpsamini uue kodu ostu finantseerida.
Eelmise aastaga võrreldes on erinevaks asjaoluks kindlasti see, et kui siis oli mõistlik kasutada koduvahetuslaenu varianti, siis nüüd seda nii kergekäeliselt ei soovitaks. Seda seetõttu, et müüdava objekti väärtus võib ajas muutuda ebasobivas suunas üllatuslikult kiiresti. Paralleelselt soovitan konsulteerida maakleriga, kes ütleb ka reaalse hinna teie vanale elamisele ning siis kui on 99% kindel, et isegi kui te veidi vähem oma vana elamise müügist saate, katab see panga vajaduse, on mõistlik koduvahetuslaenu kasutada. See teeb ümberkolimise lihtsalt mugavamaks, aga siiski ka veidi kulukamaks.

Koos maakleri ja laenuhalduriga on mõistlik kogu skeem läbi mõelda, alustades lisatagatiste hindamisest kuni müümiseni ning läbi arvutamisest, mis järjekorras on asju mõistlik teha.
Praegune soovitus on kohe uue kodu otsimise alguses müüki panna ka oma senine elamine – kuna müügiperioodid on pikenenud ning tulevikusuundi on väga raske prognoosida.
Kui finantsskeem sai läbi arutatud ainult ühe pangaga, siis sobiva maja või maatüki leidmise korral võib küsida laenupakkumist ikkagi mitme panga käest, et välja selgitada soodsaim ja sellega kaasnevad plussid ja miinused.

Andke oma ostusoovist suurematele kinnisvarabüroodele teada, kuna tihenemas on tendents, et paljud müüjad ei soovi enda maja või maatükki avalikult müüa ning seda müüakse vaid läbi personaalsete pakkumiste. Maakler on ka hea abimees nõustama, kas üks või teine objekt on õige hinnaga ning kuidas müüjale oma pakkumist edastada.

Maatüki soetamise eelised
Kindlasti tundub paljudele õige koha leidmine lihtsamana kui sobiva maja leidmine õiges kohas. Praeguseks hetkeks on kõige rohkem langenud kruntide hinnad ning juba saab kordades mõistlikuma hinnaga krundi nii Tallinnas kui ka Tallinna lähiümbruses kui seda aasta tagasi. Nt maksab Kakumäel kõrghaljastuse ja kommunikatsioonidega krunt 2 000 000 krooni ja Murastes Pangapealse elamurajoonis 900 000 krooni.

Samas paljud väljakujunenud piirkonnad on juba täisehitatud ning tühja krunti väga lihtsalt ei leidu (nt Nõmme, Kakumäe, Kristiine, Pirita). Sellistes piirkondades peab krundi soetama koos mõne vana majaga, et see siis lammutada ja seejärel soovitud eramu peale ehitada. Selliseid valikuid saavad teha suhteliselt vähesed kliendid. Hinnad ehitusturul on samuti tellijale soodsamad kui aasta tagasi ning ehitajate leidmine on lihtne ja eeldatavasti ka töö kvaliteet on paranenud.

Maja soetamise eelised
Peamiseks eeliseks maja ostmisel on võimalus kohe sisse kolida ning on ka kohe näha, mis moodi hakkab elu seal toimuma. Jääb ära ehitusprotsessi jälgimisele kuluv aja- ja närvikulu – selle väärtust kiputakse tihti alahindama. Samuti ei saa ära unustada fakti, et väga paljud ehitusfirmad kipuvad pakkumises ettenäidatud piiridest üle minema ning kui otsustakse maja ise ehitada võib selle ehitus oodatust kallimaks minna – valmismaja puhul on lõplik hind kohe teada. Nüüdseks on seadusandlus ka ostjatele juba valmis maja ostmise turvalisemaks teinud. Väga suurte varjatud puuduste korral on kõige äärmuslikum võimalus ka tehing tagasi pöörata ning raha tagasi saada.

Kuidas siis teha parim valik endale ja oma perele?
Kuna kinnisvaraturul tegelemine on muutunud detailiderohkemaks ja keerulisemaks, siis on kindlasti soovitatav kasutada kodu otsimisel ja tehingu sõlmimisel professionaalsete maaklerite abi.
Rõhutaksin veel kord Uus Maa Kinnisvarabüroo ühte põhiväärtust – koostöö on meie jõud ja seda nii enda büroo maaklerite, teiste büroode maaklerite kui ka pangahalduritega.
Turule on tegutsema jäänud need maaklerid, kes seavad kliendi heaolu enda käibe-eesmärkidest kõrgemale. Seetõttu on oluline valida endale personaalne maakler, kes igati seisab oma kliendi õiguste ja vajaduste eest.

Claire Pullinen
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majde osakonna maakler

Compare Listings