Your search results

Riigikogu valimised aktiviseerisid Ida-Virumaa kinnisvaraturgu

Posted by UusMaaPluss on november 4, 2011
| 0

2011. aasta on Ida-Viru kinnisvaraturule alanud tavaliselt. Huvilisi on piisavalt, kuid kinnisvara ostu-müügi tehinguid on selle aasta kahe esimese kuuga olnud ligi 8% vähem kui 2010. aasta kahe esimese kuuga (maa-ameti andmetel 629 ostu-müügi tehingut). Samas oli tänavu veebruaris rohkem tehinguid kui jaanuaris ja kui võrrelda 2010. aasta algusega, siis oli 2011. a veebruaris võrreldes sama aasta jaanuariga suurem tehingute arvu tõus kui 2010. aastal – vastavalt 14 tehingut  ja 5 tehingut rohkem võrreldes jaanuariga. Nagu arvudest kajastub, siis olulist langust tehingute arvus võrreldes eelmise aastaga ei ole. Tundub, et ka euro tulek ei ole ostuhuvile halvasti mõjunud, vaid pigem on nii müüjad kui ka ostjad mõõdukalt optimistlikud.

Märtsikuu kujuneb tehingute poolest tõenäoliselt aktiivsemaks. Kuu algus on olnud suhteliselt aktiivne ning huvitav on, et ostusoovide hulk on tõusnud vahetult pärast Riigikogu valimisi. Pikemas perspektiivis peaks nõudluse suurenemine ka kinnisvara hindu kergitama ning aasta pärast võime rääkida ka ehk keskmiselt kuni 5-6 %-lisest  hinnatõusust Ida-Viru kinnisvaraturul.

Kohtla-Järvel on pakkumisel valdavalt järelturu korterid, kuna uusi ehitusi ega hoonete olulisi renoveerimisi ei ole teostatud, v-a Aru tn 3 korterelamu Ahtme linnaosas, kus korterid on pakkumishindadega 320 €/m2. Linnas on piisavalt palju pakkuda remonti vajavaid kortereid hinnavahemikus ca 27 – 85 €/m2, mõned üksikud üle selle taseme. Majade pakkumishinnad on linnas hinnavahemikus 117 – 803 €/m2.

Jõhvi ja Kohtla valla maapiirkondade majad on valdavalt pakkumishindadega 271 kuni 596 eur/m2.
Üldjoontes on kinnisvaraportaalide pakkumishinna keskmiselt kuni 15% kõrgemad kui tehinguhinnad. Ida-Virumaa maakonna keskuses oma kinnisvara sooviv müüja peab arvestama portaalide hindadest mõnevõrra väiksema müügihinnaga (Vt Tabel 1).

Tabel 1. Elukondliku kinnisvara pakkumishinnad Jõhvis

Kinnisvara tüüp

Hind

järelturu  korterid

117 kuni 857 eur/m2

renoveeritud korterid vanades korralikes  majades

691 kuni 902 eur/m2

uusarenduste korterid

581 kuni 1271 eur/m2

majad

226 kuni 1222 €/m2

Allikas: www.city24.ee

Sõltuvalt objektist ja kui erandlikud pakkumised välja jätta, võib pakkumishind olla müügihinnast ka kuni 30 % kõrgem. Sellistel juhtudel on aga tegu vale pakkumishinnaga, mis siiski ei arvesta reaalset turuseisu.

Tatjana Prokofjeva, Uus Maa Jõhvi kontori hindaja

Compare Listings