Your search results

Mustamäe on jätkuvalt Tallinna populaarsemaid asumeid

Posted by UusMaaPluss on detsember 8, 2009
| 0

Paljud usuvad, et kinnisvaraturul täna midagi ei toimu, müük võtab kaua aega ning ka sobiva korteri leidmisel on aega asja kaaluda ning oodata, kuid tegelikkuses on inimestel korteriostu soovid endiselt olemas, hinnad on langenud sobivale ehk reaalsele tasemele ning pikalt kaalutledes võib sobivast korterist ilma jääda.

Elamispindade kinnisvaraturul on Mustamäe jätkuvalt Tallinna linna üks populaarsemaid piirkondi, kus tänase seisuga on müügis ca 800 korterit, millest ca 250 on uutes majades.

Mustamäe piirkonna populaarsuse põhjuseks on eelkõige väljaarenenud infrastruktuur ja hea ühendus südalinnaga. Olemas on head võimalused sportimiseks ning jalutamiseks ümbritsevatel haljasaladel. Oluline fakt on ka siinsete elanike lojaalsus ja harjumused. Inimesed, kes on Mustamäel üles kasvanud, eelistavad soetada uue eluaseme samasse piirkonda, mida nad juba tunnevad ja kus elavad nende sugulased-tuttavad.

Ostjate hulgas on Mustamäe populaarsemad piirkonnad kesklinnale lähemal asuvad või parkidega külgnevad asumid nagu Sütiste tee ja Siili piirkond. Vähem hinnatud piirkonnad on Akadeemia tee, Vilde tee lõpp ja Kadaka tee, kus müüjad peavad tegema suuremaid mööndusi hinnas.

Mustamäe on Tallinna vanemaid uushoonestusega piirkondi, kus korterid on üsna standardsed, mitte kõige parema planeeringuga ja sageli üsna pisikeste köökidega. Seetõttu on ostjatel kõige suurem huvi just Mustamäele kerkinud uute projektide vastu, kus sobivate hindadega korterid ostetakse ära üsna kiiresti ja hilinejatele jääb küllaltki väike valikuvõimalus.
Hindade langetamine uusarendustes 2008.  aasta lõpus aktiviseeris oluliselt turgu ning detsembris oli tehingute arv ligi kolmandiku võrra kõrgem kui novembris ja oktoobris.

Hetkel on Mustamäel müügis 11 uut arendust. Korterite ruutmeetrite hinnad uusehitistes jäävad keskmiselt 19 500 krooni piiresse. Detsembrikuu jooksul toimus Mustamäel 81 korteri ostu-müügitehingut, millest 40 (50 % tehingute koguarvust) olid korterid uuselamutes.

Vanades majades oli toimunud tehingute puhul keskmiseks ruutmeetrihinnaks 15 000 kr/m2.
Kõige populaarsemad  müügiobjektid on 2- ja 3-toalised korterid, suuruses 43m2 kuni 60m2. Praktiliselt puudub ostjatel huvi 1-toaliste renoveeritud ühiselamus olevate alla 20m2 korterite vastu ja seda põhjusel, et selliste toakeste potentsiaalne klientuur pigem soetab endale üürikorteri.

Korterite müügihind sõltub peamiselt asukohast – lähedusest kesklinnale, ühistranspordile, paiknemisest suurte magistraalide ääres. Oluline on suund, kuhu avanevad aknad, rõdu olemasolu ja ühistu laenukoormus.

Kõige olulisem valiku kriteerium on ostuhuviliste puhul korteri hind, seejärel asukoht. Liiga kõrge hinnaga korterite vastu on huvi olematu. Korteri seisukord on oluline valiku kriteerium siis, kui valida on mitme sama hinnaga  ning samaväärses asukohaga korterite vahel. Korterisse sissejääv mööbel on vaid lisaväärtus, mis võib mõjutada ostjat ühte või teist korterit valima, kuid see ei tõsta korteri müügihinda.

Üüriturg on Mustamäel nagu ka kõikjal mujal Tallinnas küllatki aktiivne. Inimesed, kellel ei ole võimalik korterit osta, on huvitatud elamispinna üürimisest, ja paljud, kes ei soovi oma korterit praeguse hinnataseme juues müüa, soovivad anda korteri üürile. Suur pakkumiste hulk on langetanud ka üürihinda: näiteks 2-toalise korteri saab üürida hinnaga 3000 – 4000 krooni kuus ja 3- toalise hinnaga 4500 krooni kuus.

Getter Viiol
Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler

Compare Listings