Your search results

Mustamäe ja Õismäe muutuvad üha enam nõutud kohtadeks

Posted by UusMaaPluss on aprill 1, 2013
| 0

Nii Mustamäel kui ka Haabersti linnaosal on potentsiaali muutuda atraktiivseks elupaigaks neile, kes hindavad linnalist elukeskkonda, puhast õhku, sportimisvõimalusi, rohealasid, häid ühendusteid ja omapärast miljööd. Õismäe ja Mustamäe plussidest võib välja tuua selle, et sealsete korteriühistute tegevus on aktiivne, paljude majade fassaadid vahetatud, linnaosadesse on tekkinud kahte tüüpi kaubanduskeskusi: läbisõitjatele suurte magistraalide äärde ning suure elanike arvuga siserajoonidesse igapäevaste vajaduste rahuldamiseks. Viimaste näol on tegemist nii lokaalsete ostukeskuste kui ka vaba aja keskustega, milles paiknevad keeglisaalid, internetikohvikud jne.
Kui võrrelda linnaosade tüüpkortereid (korterid, mis asuvad 1960ndatel ehitatud 4-5-korruselistes elamutes, kus on valdavaks väikesed 1-2 toalised korterid), siis Õismäel on tüüpkorterid avarama planeeringuga, tihti läbi maja ja mitme rõduga, Mustamäe tüüpkorterite probleemiks on väikesed köögid.

Hetkel on Mustamäel ning Haabersti piirkonnas müügis kokku ca 950 korterit. Mustamäe kõige kallima korteri ruutmeetri hind on 2000 €/m², odavaima korteri saab kätte 413 €/m². Mustamäel on sellel aastal kuni oktoobri lõpuni toimunud 997 tehingut ja möödunud aastal tehti 785 tehingut. Kui vaadata rahalises suuruses, siis selle aasta kümne kuuga toimunud tehingute kogusumma on 7,45 miljonit eurot. Suurim tehing 2012. aastal oli 119 900 eurot maksnud Kadaka teel asunud korteri müük, soodsaim tehing hinnaga 4500 eurot toimus A.H.Tammsaarel asuva eluruumiga.

Haabersti piirkonnas on selle aasta esimese kümne kuuga tehtud 529 tehingut, millest 450 moodustasid korteriomandid, 30 hoonestatud elamumaa, 1 hoonestatud ärimaa, 36 hoonestamata elamumaad ning 12 muu sihtotstarbega hoonestamata maad. Sealne tehingute hulk on tõusnud 32% võrreldes eelmise aastaga. Keskmine ruutmeetri hind on tõusnud 6%, eelmisel aastal oli see 857 eurot, sel aastal 908 eurot. Tänasel päeval on kõige kallim korter müügis hinnaga 2300 €/m², soodsaima korteri ruutmeetrihind on 1056 €. Samuti on Haabersti piirkonnas võimalik valida 41 majaosa vahel, millest kalleima ruutmeetrihind on 1234 eurot ja soodsaimal 542 €/m². Samuti on pakkuda 105 maja, kusjuures kõrgeim ruutmeetrihind on 1833 eurot ja soodsaim 784 €/m².

Asumite lõikes on kõige rohkem tehinguid tehtud käesoleva aasta esimese kümne kuuga:

• Väike-Õismäe: 238 tehingut, keskmine hind 819 €/m²

• Pikaliiva: 57 tehingut, keskmine hind 1278 €/m²

• Astangu: 53 tehingut, keskmine hind  900 €/m²

• Tiskre: 35 tehingut, keskmine hind 1120 €/m²

• Õismäe: 28 tehingut, keskmine hind 1695 €/m².

Väike-Õismäe põhiline konkurent ongi Mustamäe (850-900 €/m²), ruutmeetrihindadega konkureerib ka Lasnamäe, mille keskmine ruutmeetrihind on 700-800 eurot.Mustamäe üüriturg on elav, keskmine üürikorteri hind on 190-270 eurot. Nõutuim üürikorter on 2-toaline ning maksab 250 eurot. Üürnikud leitakse 1-2 päevaga. Kõige tavalisemad kliendid on noored pered ja tudengid.

Magalapiirkondade elanikke saab jagada kolme kategooriasse:

• säilitajad: eakamad ja madalama sissetulekuga inimesed, kellele meeldib olemasolev elukeskkond. Korter on soetatud erastamise teel;

• mõõdukad: neile on olulised väiksemad eluasemekulud;

• radikaalid: nooremad inimesed, korter ostetud panga abiga, korteril hüpoteek. Ei soovi investeerida olemasoleva elamise parendustesse, pigem on valmis lammutama ja ehitama uut.Säilitajatel ja mõõdukatel laenu tavaliselt ei ole, radikaalid on kriitilisem elanikkond, kes omavad juba laenusid ning nende sissetulekud ja töökohad on veel ebastabiilsed.

Viimasel ajal on palju räägitud sellest, et Mustamäe „parim enne“ 50 aastat on läbi saamas, majad on vananemas ning parkimiskohtadest on aina enam puudus. Võib siiski arvata, et Mustamäe maju renoveeritakse edasi ja see jääb populaarseks elamupiirkonnaks veel mitmekümneks aastaks. Samuti võib Mustamäe olemasolevate majade areng viia samasse suunda, kus on Kalamaja: majade eluiga prognoositi küll väiksem, kui see on tänaseks päevaks on, ning ei saa välistada, et  kivilinnast võib kujuneda  üsna eksklusiivne kinnisvarapiirkond. Positiivseks jooneks on see, et kivilinnad ei ole enam puhtalt magalapiirkonnad. Näiteks Mustamäe linnaosas paikneb Tallinna suurima õppeasutuse, Tallinna Tehnikaülikooli hoonetekompleks, samuti mitmeid olulisi teadusinstituute ja tootmisasutusi ning ka mõned ümbrust mittereostavad tööstusettevõtted. Tallinna Tehnikaülikoolil ning tervishoiuasutusena Mustamäe haiglate kompleksil on eeldusi kujuneda Mustamäe linnaosa arengu võtmetegureiks.

 

Artikkel ilmus www.delfi.ee

Compare Listings