Your search results

Mis toimub kinnisvaraturul Sauel, Keilas ja Tabasalus?

Posted by UusMaaPluss on mai 6, 2008
| 0

Tallinna lähiümbruse kinnisvara trendid on üldiselt samad mis mujal – aastaga on hinnad tublisti langenud. Müügipakkumisi on endiselt palju, näiteks on City24 portaali andmetel Keilas (elanikke ca 9500) 208 korterit, Tabasalus (ca 3000 elanikku) pakkumisi 47 ja Sauel (ca 6000 elanikku ) on 44 pakkumist. Vahemaad Tallinnast – Keila 25 km, Saue 18 km, Tabasalu 8 km.

Mis on toimunud hindadega?
2008. aasta algus oli väga vaikne, vaatajaid oli, aga tehinguteni jõuti harva. Märtsis muutus olukord elavamaks ning suurenes ka tehingute arv. Huvi on suurenenud remonti vajavate korterite vastu. Seda saab seletada laenutingimuste karmistamisega ja inimeste ebakindlusega suurte kohustuste suhtes. Samas on endiselt populaarsed korralikult ja kvaliteetselt renoveeritud korterid. Väga suurt rolli mängib maja korrashoid. Korralikus majas on madalamad kommunaalkulud ja tulevikus on sellise maja korter likviidsem.

Ajalooliselt on välja kujunenud nii, et Saue korterite hinnad on tunduvalt kõrgemal tasemel kui Keila omad (umbes 10% hinnalisemad), kuigi Keila on kõigest 7 km Sauest kaugemal. Ilmselt võib siin rolli mängida ka see, et Sauel on suurem eramajde osakaal kui Keilas. Samas Keila linn on suurem ja väga hea infrastruktuuriga, mistõttu on sinna ka paljud tallinlased kolinud. Keila hinnad on Tallinna hindadest ca 15% madalamad. Tabasalu hinnad on suhteliselt samal tasemel kui Haabersti hinnad ning ka kaugus linnast on suhteliselt väikene. Järelturu korterite hinnad on langenud Tabasalus aastaga keskmiselt ca 10%, Keilas isegi rohkem – ca 15-18%. Uute korterite hinnad on Sauel ja Tabasalus langenud ca 13-14%.

Kes ostab korteri Tallinna lähiümbrusesse?
Esiteks, kohalikud elanikud, kes soovivad parandada oma elamistingimusi ja ei taha mujale kolida. Rahulik naabrus ja rohelisus on saanud koduseks ning Tallinnas tööl käimine on kiire ja hõlbus tänu heale ühistranspordiühendusele aga ka üha enam autostumisele. Teiseks, noored inimesed ja pered, kes ostavad oma esimese kodu ja on eriti hinnatundlikud. Tallinna lähiümbruse asulates on hinnad soodsamad ning sageli on pere jaoks mugavam elada vaiksemas piirkonnas Tallinna lähistel.
Kolmandaks, Tallinna inimesed, kes soovivad elada vaiksemas ja rahulikumas keskkonnas, loodusele lähemal, kus hea lastel kasvada. Lisaks eelnevale ostavad Keilasse, Sauele ja Tabasallu kortereid ka väiksemate asulate elanikud, näiteks Karjaküla, Kumna või Vasalemma inimesed, kes soovivad kolida maakonna keskusse, sest seal on koolid ja töökohad jne.

Lähipiirkondade kiire areng
Kõige rohkem ehitati ehitusbuumi ajal Keilas – seal sai eelmisel aastal valmis neli uut korterelamut (Piiri 3c, Põhja 8a, Kruusa 11 ja Paldiski mnt 26), mis teeb kokku 163 korterit. Nendest on praeguse seisuga müüdud keskmiselt 50 %. Uute korterite hinnad on langenud ca 10-16%. Kui eelmisel aastal maksid uued korterid 23 000-25 000 kr/m2, siis sellel kevadel on võimalik uus korter leida ka hinnaga 20 000-21 000 kr/m2, kuid samas igas projektis on kortereid ka hinnaga 25 000 kr/m2. Samas tuleb tõdeda, et tehingud toimuvad ka madalamate hindadega, sest ostjad kauplevad ja müüjad on sunnitud olema paindlikud. Oma kogemusest Piiri 3c majas võin öelda, et kõige populaarsemad olid 3-toalised korterid. Müügi edu tagas arendaja paindlikkus nii hinnas kui ka erinevates siseviimistluspakettides.

Aastaga on ostjad muutunud väga julgeks ja palju teadlikumaks sellest, et võim on nende käes. Müüjad ei ole veel muutunud turusituatsiooniga kohanenud. Tänases turuolukorras peab müüja olema paindlikum ning tegema koostööd. Kuna tehinguni jõudmine võtab rohkem aega ning selle tagab professionaalne teenus ja müügitöö, siis tasub müümisel kasutada maakleri abi või konsulteerida vastava piirkonna maakleriga.

Tallinna lähiasulate plussid:
– Odavam hind
– Rahulik elukeskkond
– Hea infrastruktuur
– Asukoht Tallinnale suhteliselt lähedal
– Hea teeühendus (Keila, Saue), ei ole vaja ummikus oodata.
miinused:
– Kaugus Tallinnast
– Piiratud vaba aja veetmise võimalused
– Suurem ajakulu ühistranspordi peale.
– Seoses kütusehindade tõusuga suurenevad kulutused autosõidule.

Marina Hodus
Uus Maa Kinnisvarabüroo äärelinna eluruumide maakler

Compare Listings