Your search results

Milline on euro mõju üüriturule?

Posted by UusMaaPluss on mai 11, 2010
| 0

Uue aasta esimesel päeval ehk 1. jaanuaril 2011 võetakse Eestis senise krooni asemel kasutusele euro, kursiga 15,6466. Palju on spekuleeritud teemal, mida euro tulek endaga kaasa toob ning arvamusi on seinast seina. Kui rääkida euro mõjust  kinnisvara üüriturule, siis selleks, et “ennustada” tulevikku, peame esmalt mõistma euro ja üürituru olemust ning tänast päeva.

Euro on ühisvaluuta, mille eelisteks on vahetuskursiriski kadumine, mis kergendab rahvusvahelist kaubandust ja koostööd ning ühistele huvidele orienteeritud rahapoliitikat ja hindade suuremat läbipaistvust, mis omakorda teravdab rahvusvahelist konkurentsi tarbija kasuks.

Lahates üürituru olemust, siis tihti kuuleme üheaegselt vastakaid arvamusi, et valitseb ülepakkumine ja suur nõudlus. Olgugi, et mõlemad osapooled võivadki seda ühel ja samal hetkel nii tajuda, kuid kummal on siiski õigus? Tegelikult on mõlemal osapoolel õigus. Millest see siis sõltub? Vaadates üüriturgu lähemalt,  näeme asjaolu, et suurem nõudlus üürikorterite järele on seal, kus on palju töökohti, ning ülepakkumine valitseb seal, kus puudub töötagatis. See nähtus on täiesti loogiline ja olnud nii alati. . Kui me mõistame seda, siis on osaliselt selge, kas ja millist mõju euro üüriturule endaga kaasa toob.

Lühidalt on üürimine tarbimine, mis sõltub ostujõust ja on otseses seoses palkadega ja töökohtadega. Küsimusele, kas euro toob kaasa endaga hindade tõusu, võiksime vastata küsimusega: kas euro toob juurde rohkem töökohti? Kahjuks või õnneks pole euro imerohi, mis üle öö Eestis 17,8% (Keskpanga sügisene väljavaade) tööpuuduse likvideerib. Seega võib öelda, et euro tulek ei mõjuta Eesti üüriturgu ning üürihindade tõusu seetõttu ette näha ei ole.

Sarnaneme soomlastega ning seega tasub mainida, mis toimus neil pärast euro kasutusele võttu. Kohanemine võttis aega, kuna pikka aega vaadati hindasid ikka markades. Näiteks kui korteri üürihinnaks oli märgitud 350 eurot, ei tundunud hind nii suur, aga kui inimene selle markadeks ümber arvestas, oli hinnaks 2100 marka, mis võis olla ülemine piir, mida oldi valmis maksma. Kui vana valuuta väärtus ununes, siis tundusid uue valuutaga hinnad järjest odavamad. Olgugi, et 1-margasest kohvist oli saanud 1-eurone kohv. Sama võib juhtuda ka Eestis. Euroga on võimalus kujutleda mingit toodet odavamana, kui see tegelikult on. Seega võime odavamate kaupade ja teenuste puhul kerget hinnatõusu tajuda.

Kindlasti saab  eurol olema mõju üürilepingute sisule, nimelt kroonid teisendatakse eurodeks. Seega võib senise 3500 üürimakseks kujuneda 225 eurot. Pole paha.

Compare Listings