Your search results

Majade ja kallimate korterite hindadel on veel langemisruumi

Posted by UusMaaPluss on juuli 12, 2009
| 0

Elari Tamm, Uus Maa Kinnisvarabüroo elamispindade osakonnajuhataja

2009. aasta jääb erinevalt varasematest aastatest meelde seeläbi, et vähenenud on müügis olevate kinnisvaraobjektide arv. Peamine pakkumiste vähenemise põhjus on üldine majanduse madalseis. Investeerimisotsused on täna prioriteetsemad kui elujärje parandamine, viimane on sageli teisejärguline. Seega võib öelda, et ennekõike ostetakse odavamaid kortereid nii investeerimiseks kui ka endale elamiseks.

Tänaseks on kinnisvaraturg on jõudnud faasi, kus hinnad on madalama hinnaklassi korterite puhul stabiliseerunud ja oma põhja leidnud. Kõrgemas hinnaklassis objektid ei ole aga veel turule vastavat hinda saavutanud ja seda põhjusel, et kallimate ja eksklusiivsemate varade omanikud on vähem hinnatundlikud. Muidugi võib siin olla veel põhjuseid, kuid tänaseks on selge, et nii majade kui ka kallimate korterite hinnad veel korrigeeruvad.

Kallimate korterite osas muutub hind turuseisukorrale vastavaks ning nõudlus taastub siis, kui üldine usk majandusse kasvab ning inimesed hakkavad oma elujärje parandamiseks tegema julgemaid otsuseid. Samas näitab maa-ameti müügitehingute andmebaas, et käesoleval aastal on tehtud tehinguid ka kallite korteritega. Enamjaolt on aga sellisel puhul määrav objekti asukoht ja unikaalsus, nagu näiteks korterid Tornimäe kaksiktorni viimastel korrustel.
 
Võrreldes sama ajaga aasta tagasi, on nii odavamate kui ka kallimate korterite pakkumiste arv kahanenud ligi 30-40 %. Põhjuseid on erinevaid, kuid üks neist on kindlasti see, et nii mõnigi klient, kes raske aja alguses lootis oma kinnisvara realiseerimida, pidi müüki edasi lükkama, sest ostjat ei olnud. Sellised kliendid, kes müüki on edasi lükanud või teevad seda ka täna, on andnud oma korteri üürile.

Tänasel turul on ka omanikke, kes on nõus tegema märkimisväärseid hinnalangetusi, et raha oma vara eest kätte saada. Kuid alati ei ole hinna vähendamine võimalik, sest hetke turuväärtuse ja laenujäägi vahel on liiga suured käärid. See on peamine põhjus, miks pakkumised on märgatavalt vähenenud, sest müüja peab laenu ja tehingu hinna vahe kinni maksma. Ka sellistel müüjatel on mõttekam müük edasi lükata ning võimalusel kinnisvara välja üürida.

Üürile antud korterid tulevad aga müügile tagasi siis, kui korterite hinnad tõusevad. See aga sõltub eelkõige sellest, kui palju on varem omakorda üürile antud tol hetkel müügiks mõeldud kortereid.

Pakkumiste vähenemisega võib osade korterite puhul kaasneda isegi hinnatõus,  sest konkreetses piirkonnas võib alati olla mitu erihuvidega ostjat. See on põhjus, miks enampakkumised on sagenenud.

Tänane kinnisvaraturg pakub võimalust soetada kodu või investeering võimalikult soodsalt, mitmed head pakkumised on juba omaniku leidnud. Heaks näiteks on kevadel maha müüdud suurearendajate kortermajad, kus hindu langetati 30-40 % ning 2/3 ostjatest tegi ostu oma vahenditest.

Kokkuvõtteks tasub kodu osta ükskõik millisel ajaperioodil, sest ostetakse ju ennekõike kodu kui elukohta ning siin pole pragmaatiliselt vaadatuna erilist vahet. Investeerimise vaatenurgast on odavalt ostmine ja kallimalt müümine otseselt seotud turu tõusude ja mõõnadega ning selles osas on hea spetsialistiga nõu pidada.

Compare Listings