Your search results

Lasnamäel uute ja vanade korterite hinnavahe normaliseerunud

Posted by UusMaaPluss on mai 5, 2008
| 0

Lasnamäe on Tallinna magalapiirkondadest suurim ning seal elab 28% kogu Tallinna elanikkonnast ehk 112 001 inimest. Ka kortereid on enim pakkumises Lasnamäel ja ka tehinguid toimub seal kõige rohkem.

Lasnamäe ei ole kaotanud oma populaarsust ostjaskonna hulgas ning huvi on korterite vastu jätkuvalt.
Pakkumises on Lasnamäel www.city24.ee portaali andmete kohaselt ca 2000 korterit, võrreldes aastataguse ajaga on pakkumine enam kui kahekordistunud. Samas peab tõdema, et viimase poolaasta jooksul on pakkumine suurenenud vaiksemalt, ca 13%. seega toimus suurem pakkumismahu kasv just 2007. aasta kevadel ja suvel.

2007. aasta jooksul sõlmiti Maa-ameti andmetel Lasnamäel korteriomanditega 2414 ostu-müügi tehingut ning keskmine hind oli ca 21 300 kr/m2. 2008. aasta esimese kvartali jooksul on sõlmitud 410 tehingut ja keskmine hind oli ca 19 000 kr/m2. Keskmiselt sõlmitakse Lasnamäel ca 130 tehingut kuus. Märts ja aprill on olnud käesoleva aasta aktiivsemad kuud ning ilmselt tuleb mai tehingute arvult sarnane.

Korteriomandite keskmine hind on langenud aastaga ca 12% ning tehingute arv on vähenenud ca 35%. Aprillis sõlmitakse Lasnamäel tehingud keskmiselt ca 18 000-18 500 kr/m2, kuigi pakkumises on ka oluliselt kõrgemate hindadega kortereid. Märgata on trendi, et kaubaks lähevad kõige paremini just odavad korterid. Ostjad ei tee ostuotsust enne, kui on veendunud, et tehing on tõesti soodne ja korter sobib igati.

Müüki kiirendav peamine tegur on tänasel turul hind. Ostjad, eriti just magalapiirkondade ostjad, on hinnatundlikud ning ostuhuvlisi tekib vaid väga soodsa hinna puhul või juhul kui tegemist on väga ilusti renoveeritud korteriga, mille hind on mõistlik, aga kindlasti mitte kallim kui keskmised hinnad. Järjepidev hinnalangetamine 10 000 krooni kaupa ei ole tänasel turul kasulik olnud. Pigem on oma korterist lahti saanud need inimesed, kes on teinud julge sammu hinna langetamiseks. Seda, et turul on ostuhuvilisi palju, näitab tõsiasi, et väga sageli leitakse ostja vaid mõne nädala jooksul, kui hinda on märkimisväärselt alandatud.

Ka Lasnamäe uutel korteritel on müügihindasid langetatud ning see on taganud ka aktiivsema müügi. Aasta alguses on uutest projektidest rohkem tehinguid tehtud Vana-Kuuli arenduses, Virbi tornelamus ja Läänemere tee 70 uutes korterelamutes. Kõige soodsamad on Lasnamäe uusarendustes hinnad Läänemere tee 70 elamutes, kus veel kolmes majas alles mõnikümmend korterit. Keskmiselt jäävad Lasnamäel uute korterite hinnad vahemikku 22 000-26 000 kr/m2. Vähenenud on ka vahe uute ja vanade korterite hindade vahel. Veel aasta tagasi ulatus see ca 50%, nüüdseks on taandunud normaalseks, ca 30% juurde. Võib arvata et keskmiselt selliseks uute ja vanade korterite hinnavahe ka peaks jääma.

Olga Fjodorova
Uus Maa Kinnisvarabüroo äärelinna elamispindade konsultant

Compare Listings