Your search results

Kuidas valida suvilat?

Posted by UusMaaPluss on mai 6, 2008
| 0

Inimesed on mõistnud, et elukorraldus on oluliselt lihtsam, kui elada linnas ning käia akusid laadimas linnalähedases suvilas, selle asemel, et istuda igal hommikul linna piiravates ummikutes. Eriti valusalt puudutab eelnev probleem noori peresid. Seetõttu on viimasel ajal märgata suvilaturul mõningast elavnemist.

Esmalt tuleks enda jaoks selgeks teha, kas suvila, kui sellise järele on üldse otsest vajadust, sest tegemist ju ikkagi päris suure finantsilise väljaminekuga või pangalaenu puhul pikaajalise rahalise kohustusega. Suurepäraseks alternatiiviks on ju ka tegelikult paljudele maal asuvad vanemate või vanavanemate kodud, kus puhkamas ja ennast laadimas käia.

Kui aga on vastu võetud otsus soetada omale suvila, tuleks edasi tegutseda samuti läbimõeldult ning planeeritult. Hetkel, avades suvalise kinnisvaraportaali, näeme, et pakkumises on ca 1000 suvilat, millest Harjumaal asub ca 650. Numbritest võib näha, et valik on korralik ning igaüks, kes suvila ostuplaani peab peaks leidma omale siit sobiva objekti. Järgnevalt räägingi olulisematest pidepunktidest suvila ostmise puhul.

Asukoha valikul tuleks mõelda, millised tegurid on määravad – veekogu lähedus, metsa ääres paiknemine, kõrghaljastus krundil jne. Kindlasti kaugus oma alalisest elukohast, mis ei peaks olema väga kaugel, arvestades pidevalt tõusvat kütusehinda, mis omakorda võib hakata pärssima suvilaskäike. Samuti privaatsus ehk siis kas soovitakse täiesti eraldatud kohta, või sobib just suvilarajoonis asuv suvekodu. Eks mõlemal variandil on omad plussid ja miinused. Privaatsus ning eraldatus on küll tore, kuid sellega kaasnevad ka teatud mured nagu turvalisus hetkedel, kui seal kedagi ei viibi. Samas suvilarajoonis on alati risk , et naabruskond on väga kirju ja kohata võib erinevaid inimtüüpe.

Kui asukoht on enda jaoks selgeks tehtud, siis järgmisena tuleks üle vaadata rahalised võimalused, kas on võimalik suvila osta omavahenditest või kasutada panga abi. Kindlasti tasub käia ära pangas ning tutvustada laenunõustajale oma soovi, enne konkreetse objekti välja valimist, sest võib juhtuda et pangast polegi võimalik loodetud summat saada ning ka see mõjutab valikut.

Kui piirkond on leitud ning ka rahaasjades on selgus, võib juba muutuda konkreetsemaks ning hakata otsima seda, mille pärast kogu see protsess ette sai võetud suvilat. Suvila valik toob omakorda kaasa endaga palju aspekte, millest kindlasti mööda vaadata ei tohi, sest uisapäisa tehtud ost võib hiljem endaga kaasa tuua rohkem muret kui seda positiivset, mille jaoks ta esmajärjekorras soetatud sai.

Kui suvila soetatakse suvilarajooni, milliseid on kümneid juba Harjumaal, siis tuleks kindlasti uurida, kas on moodustatud suvilaühistu, kes hoolitseb piirkonna haldusküsimuste eest, nagu üldvalgustus, vesi, üldmaa korrashoid jne. Kui eelpool nimetatud MTÜ eksisteerib , siis tasuks uurida, kes on juhtfiguur ja temaga vestelda ning eelpool mainitud küsimustes end valgustada. Mitmed kohalikud omavalitsused on alustanud ka suvilarajoonides tsentraalsete trasside rajamist (vesi, kanalisatsioon), millega peaks saama lahendatud suvilarajoonide kommunikatsioonide probleemid. Vee ja kanalisatsiooni koha pealt tasub selgitada, kui suured on kulud ning milline on vee kvaliteet, sest viimane kõigub erinevates piirkondades üsna palju.

Suvila valikul tuleks mõelda ka sellele , kas see jääbki suvilaks või on soov tulevikus olemasolevast suvilast renoveerimise ja ümberehituse teel teha juba aastaringseks elamiseks sobiv maja. Viimane variant on populaarne just noorte perede hulgas, kellele avaneb sel moel võimalus suhteliselt soodsalt asuda elama oma majja. Selleks, et siin mingeid probleeme ei tekiks, tuleks kindlasti kohalikust omavalitsusest täpsustada ehitustingimusi, et tulevikus renoveeritav hoone jääks ikka seaduslikuks ning mitte vähem oluline pole ka see, kui suureks kujunevad renoveerimiskulud.

Üldist turusituatsiooni ning kevadist aega arvesse võttes, on hetkel hea aeg ülalpool läbivõetud teema käsile võtta, sest kevadel suvilate pakkumiste arv suureneb ning ostuhuvi kasvab. Millal siis veel suvilat osta kui mitte kevadel? Kogu suvi on ju veel ees.

Risto Fuchs
Uus Maa Kinnisvarabüroo Maade ja majade maakler

Compare Listings