Your search results

Korterite üürilevõtjad ei ole nõus hinnatõusu survele järele andma

Posted by UusMaaPluss on august 9, 2011
| 0

Iga aastane suvelõpp tähendab seda, et  järsku on paljudel inimestel korraga vaja üürida uut eluaset. Peale kinnisvarabuumi on tekkinud juurde ka palju selliseid inimesi, kes hetkel ei saa endale eluaset osta või kes on põhimõtteliselt otsustanud edaspidi üüripinnal elada. Kõik see kokku ongi tekitanud järsult suurenenud nõudluse üüripindade järele.

Hetkel on Tallinna piirkonnas pakkumisel üle 800 üürikorteri. Suurenenud nõudluse tõttu on paljude korteriomanike hinnaootused tõusnud, kuid samas kõik üürijad ei ole nõus sellega kaasa minema. Kõige rohkem otsitakse odava hinnaga, kuid siiski korras ühe- ja kahetoalisi kortereid. Kortereid käiakse palju vaatamas ja otsitaksegi parima hinna-kvaliteedi suhtega objekte. Ka paljudel Eestisse kolivatel välismaalastel on hinnaootused ilmselt varasema informatsiooni põhjal praegusest reaalsest tasemest madalamal. See ongi tekitanud olukorra, kus osa vabu kortereid on liiga kõrge hinna tõttu jäänud seisma. 

Maksimaalne hinnatase, millega kesklinnas kahetoaline korter üürile võetakse, on ca 400 eurot. Sellise hinnaga korterilt oodatakse, et see  oleks remonditud, möbleeritud ning korras vannitoa ja köögiga. Mida kaugemale kesklinnast, seda madalamale inimeste hinna taluvuspiir langeb. Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel ei olda valmis isegi väga heas korras ja sisustatud kahetoalise eest üle 300 euro maksma. Juhul, kui hind on veidi üle soovitud piiri, ollakse huvitatud tingimisest. Samas, kui korter on tunduvalt, üle 50 euro või rohkem turuhinnast kallim, ei tulda seda eriti aktiivselt vaatamagi.

 Praeguse seisuga on üürikorterite hinnad selgelt aasta alguse tasemest tõusnud, kuid on raske ennustada, kas sügisperioodi järel jääb hinnatase samaks. Varasemate aastate kogemus näitab, et pärast aktiivse korterite otsimise perioodi lõppu, oktoobrikuu esimeses pooles, on üürihinnad igal aastal veidi järele andnud. Siiski, kasvava inflatsiooni ja eelnevate aastate majanduslanguse tõttu, mis viis üürihinnad alla, ei pruugi seda tänavu juhtuda.

Hoolimata suurest nõudlusest üüripindade järele, on üürisoovijad siiski valivad ja otsivad parimat hinda ning ei ole nõus hinnatõusu survele koheselt järele andma. Korteriomanikel on tänu hooajale ootused kõrgemate hindade suhtes, kuid samas, liiga kõrge hind peletab võimalikud üürijad eemale.

Kaija Kullat, Uus Maa Kinnisvarabüroo nooremmaakler

Compare Listings