Your search results

Kinnisvaraturg ärkab sügisel suveunest

Posted by UusMaaPluss on mai 9, 2007
| 0

Selle suve periood oli kinnisvaraturul tulenevalt selle sesoonsusest üsnagi rahulik. Sügise lähenedes võib taas märgata inimeste huvi kasvu ja tehingute arvu suurenemist.

Käesoleva aasta juuni ja juuli olid nii korterite kui eramute ja kruntide turul väga vaiksed. Turu viisid alla nii üldine stabiliseerumine kui ka suvised puhkusteajad. Sellise situatsiooni taustal on väga aktiivne olnud korterite üüriturg.

Tallinna korterite pakkumiste arv on aasta algusest saati tõusnud. Viimastel kuudel on siiski märgata, et juurdekasv hakkab vähenema. Kui aasta alguses suurenes pakkumiste arv City24 portaali põhjal ca 10-15% kuus, siis augustikuus oli näitaja nullilähedane, septembris taas pakkumiste arv kasvas, kuid keskmiselt 5%. Seega ei suurene pakkumine enam iganädalaselt meeletult ning hindade langedes on ka huvi ostmise vastu suurenenud.

Suvekuud näitasid korteriturul langustrendi. Seda on näha nii tehingute arvus kui ka tehinguhindades. Hinnalangus sai alguse kesklinnast, kus tulenevalt suurest pakkumise arvust hinnad mai-juunikuus langesid kuni 10%. Magalates II kvartali alguses hinnalangust ei toimunud, küll aga kuivas kokku tehingute arv ning juunist ja juulist võis täheldada ka kuni 5% suurust hinnalangust. Augustis ja septembris olulist hinnalangust toimunud ei ole. Ostunõudlus on turul olemas, kuid inimesed on ootel ega julge ostuotsust langetada. Septembrikuust alates on märgata elavnemist ning turul käib aktiivne kauplemine. Ostjad on teadlikud, et turg soosib neid ning tingimine on saanud tavapäraseks. Ostjad teevad omapoolseid pakkumisi müüjatele, mis on sageli 10-15% madalamad kui esialgne müügihind. Korterite hinnalangus aasta algusest on olnud kuni 10%, olenevalt linnaosast ja pakkumise mahust sarnaste objektide osas. Kesklinnas on keskmine vanemate korterite hinnatase 25 000-33 000 kr/m2, magalapiirkondade paneelmajade korterite hinnad on vahemikus 20 000 -25 000 kr/m2.

Trendina võib välja tuua nõudluse uute odavate korterite järele. Äärelinna ostjaskond otsib aktiivselt uusi elamispindasid, kuid tänased hinnad ei ole neile vastuvõetavad. Projektides, kus hindu on korrigeeritud, on tehingute arv tõusnud, mis näitab, et nõudlus uute elamispindade järele on täiesti olemas, kuid ostjad on äraootaval seisukohal ning hinnatase üle nende võimete. Praegune magalapiirkondade keskmine uute korterite hinnatase on 30 000-35 000 kr/m2, kuid turule oleksid väga oodatud uued korterid hinnavahemikus 27 000-30 000 kr/m2. Arendajatel on võimalik oma kasumlikkus tagada mastaapse ehitusega, kuid loomulikult on möödas ajad, kus 30-40% rentaablus saavutati väga lihtsalt.

2007. aasta suvi oli Tallinna korterite üüriturul väga aktiivne. Kasvas nii pakkumine kui ka huviliste arv. Pakkumist on suurendanud passiivne müügiturg, mistõttu üritatakse korterit paralleelselt müügiga ka välja üürida. Omanikud, kes ei saa müügiturul soovitud hinda, lükkavad müügiplaanid edasi ning eelistavad teenida üüritulu. Kuna korterite üürihinnad on tõusnud, on eelistatud hea kvaliteedi ja hinna suhtega korterid, enimnõutud hinnaklass on kuni 6000 krooni, millele lisanduvad kommunaalmaksed.

Väga kiiresti leiavad üürniku äärelinna uued korterid, mille üürihind turu olukorrale vastab. Äärelinna uusi üürikortereid on suhteliselt vähe pakkuda ning seetõttu saab mõistliku hinnatasemega korteri välja üürida vaid mõne nädalaga. Kesklinnas on 2-toaliste korterite üüritase suhteliselt täpselt välja kujunenud. Keskmiseks üüriks on 7000-8000 krooni kuus, millele lisanduvad kommunaalmaksed. Kõrgemat üüri saab küsida oluliste lisaväärtustega korteri eest, nt parkimine garaažis, eksklusiivne siseviimistlus või täisfunktsioon (linad, lauanõud, kodutehnika jms).

Ka sügiseks ja talveperioodiks on oodata aktiivset tegutsemist üüriturul. Arvestades olukorda korterite müügiturul Tallinnas, eelistavad paljud endale korteri üürida ning mõni aeg jälgida, mis kinnisvaraturul edasi saab. Kuna saab prognoosida jätkuvat nõudluse kasvu, on oodata järgmise poolaasta perspektiivis ka hinnatõusu ca 10%.

Maade ja majade turg oli samuti puhkusekuudel väga vaikne. Majade pakkumiste arv Harjumaal ei ole City24 portaali põhjal viimastel kuudel enam oluliselt kasvanud, kuid ka ostukliente napib. Langustrendi suunas hakkas turg liikuma aprilli lõpus, millele järgnes väga vaikne maikuu. Suve hakul enne jaanipäeva toimus veel hetkeks aktiivsem kauplemine, kuid koos suve saabumisega see rauges. Septembris võis taas märgata rohkem huvilisi ning mitmed suvel alustatud läbirääkimised jõuavad sügisel positiivse tulemuseni.

Maade ja majade puhul on kõige konkreetsemalt näha, et ostjad on ootel, et hinnad veelgi langeksid. Aasta algusest on hinnad 10-20% langenud, sh viimase kahe kuu jooksul 5-10%. On ka väheseid objekte, kus omanik on hinnaga rohkem alla tulnud, kuna mingil põhjusel on müügiga kiire. Sellised hea hinnaga objektid leiavad aga suhteliselt kiiresti ostja. Tallinnas on siiski ikka veel raske leida krunti, mis maksaks alla 3 miljoni krooni, kuid lähiümbruse nõutumates piirkondades on võimalik juba 1,3-1,5 miljoni krooniga krunt soetada. Mereäärsete kruntide hinnad siiski pigem tasapisi tõusevad. Kõige paremini müüdavad on majad, kuhu saab kohe sisse kolida ja arendustest täislahendusega pakkumised.

Kasvav huvi on üle Eesti vanade talukohtade vastu. Oluliseks teguriks on kas mere või järve lähedus või lihtsalt looduskaunis asukoht. Privaatseid puhkekohti, suvemaju otsitakse palju ning selles osas võib prognoosida vaikset aga kindlat hinnatõusu. Maamajade hinnavahemik on väljaspool Harjumaad keskmiselt 500 000- 1 000 000 krooni. Täheldada võib ka suurenenud huvi suvilate soetamise vastu. Kusjuures muutumas on trend suvilast aastaringselt kasutatav elamu ehitada. Järjest enam eelistatakse looduskaunis asukohas suvemajasid ning maakodusid, mida soovitakse pidada korteri kõrvalt ning kuhu ei plaanita püsivalt elama minna.

Sügisel võib oodata rohkem lõplikke ostuotsuseid, kuna inimesed ei saa lõputult kodu soetamist edasi lükata ja turul on palju ahvatlevaid pakkumisi, mille hind võib juba õige pea olla jällegi kõrgem. Üürikorterite turule annavad hoogu juurde linna kolivad üliõpilased ning müügiturul suureneb ostuhuvi, kuna hinnad on langenud ostjatele vastuvõetavale tasemele.

Tiina Shein
Uus Maa Kinnisvarabüroo marketingi- ja PR juht

Compare Listings