Your search results

Kinnisvaraturg ärkab koos kevadega

Posted by UusMaaPluss on jaanuar 3, 2011
| 0

2011. aasta kinnisvaraturul on koos eurole üleminekuga alanud pigem väikese reservatsiooniga ning inimesed hakkavad uue rahaga harjuma.
Näha on, et kinnisvara järele on vajadus ning huvi olemas nii kodu ostjal kui investoril. Seisukohad on veel veidi kõhklevad, aga euroga harjumisel ning kevade saabumisel aktiivsus turul kindlasti kasvab.
2010. aasta põhjal võib öelda, et kinnisvaraturul on hinnad olnud pidevalt väikses tõusus ning 2011. aastal toimub Harjumaal kuni 10% hinnatõus. Mujal Eestis jääb hindade kasv 6–7% juurde. Tehinguaktiivsus suureneb kevadel, kindlasti toovad uued projektid turule värskust juurde.

Üüriturg aktiivne, ehitajad naasevad koju
Erinevalt 2011. aasta alguse ostu-müügiturust on Tallinnas üüriturg olnud aktiivne juba kogu viimase aasta. Põhjus ilmselt selles, et üldise majanduse madalaseisuga on paljude perede ostuvõime langenud ja heaks alternatiiviks on korteri üürimine.
Lisaks muidugi see aspekt, et praegused üürihinnad on väga mõistlikud, seetõttu on üürikorterite järele nõudlus mõnevõrra suurem kui varasematel aastatel.
Hea uudis on see, et renoveerimist vajavat kinnisvara ostvad inimesed võivad arvestada, et käes on aeg, kus ehitusmehed hakkavad välismaalt tagasi tulema. Ikka seetõttu, et ehitusturg on kodumaal taas elavnemas – seega on praegu oma kodu renoveerimiseks tööjõudu juba kergem leida kui aasta tagasi. Paljud ehitusettevõtted otsivad tublisid töömehi ning uue tõusulaine eel kummitab meie ettevõtteid hoopis kvaliteetse tööjõu puudus.
Investoritele teadmiseks, et maailma majandus on veel väga habras, seega on isegi lühiajaliselt raske ennustada, kas, millal ja mida müüa/osta. See on teada, et kinnisvarahinnad on Eestis, võrreldes Põhjamaadega, selgelt madalamad, rääkimata meie palkade tasemest.
Investeerimiseks on aeg sobiv, kuna pakkumises on palju hea asukohaga kinnisvaraprojekte, millel on tulevikuperspektiivi. Kinnisvara on olemuslikult ikkagi pika perioodiga investeering ning selgelt riskivabam kui aktsiad.  
Spekuleerimise aeg on ümber saanud ning hinnad kasvavad üldise majanduskasvuga kooskõlas.

Kas praegu on mõttekas oma kodu osta või müüa?
Tegelikult kodu ostmisel ja müümisel väga suurt vahet ei ole. Kui ostetakse turu põhjast, on suur võimalus ka uue korteri ostmisel saada hea hinnaga pakkumine. Ka pangad annavad laenuraha jälle vähem konservatiivselt välja. Kui kliendi kohustused ja sissetulekud võimaldavad laenu, siis seda nad ka saavad. 
Buumiaja põhiline probleem oli ikkagi selles, et laenati mitu korda rohkem, kui sissetulekud seda võimaldasid.
Investeeringut tasub kasumit soovides maha müüa siis, kui turg on tipus või sinna jõudmas. Selge on ka see, et tõusudele ja mõõnadele pihta saamine on omaette tarkus.
Kui aastaid tagasi kallilt ostetud vara ikka veel käes ning maha müües saaks kahju, on ehk otstarbekas mitte müüa ning pigem oodata kinnisvarahindade kasvu ning otsida võimalust pind üürile anda.
Kinnisvarahinnad kasvavad normaalsetes turutingimustes (Põhjamaade näitel) kuni 10% aastas. Eesti majanduslangust ja alanud tõusu arvestades võiks öelda, et oleme õigel teel ning kinnisvarahinnad on taas tõusuteel.

 

Compare Listings