Your search results

Kinnisvarahind kuulutuses ei kajasta reaalset olukorda

Posted by UusMaaPluss on märts 1, 2009
| 0

On tavaline olukord, et inimene alustab oma kinnisvara müüki sellega, et uurib kinnisvaraportaalidest, mis hinnaga vastavas piirkonnas objekte müüakse. Sealt tuleb kiire järeldus, et sellise hinnaga kinnisvara  müüaksegi. Kui müügiga kiire pole ja tahetakse turgu kompida, siis lisatakse hinnale veel  pisut juurde, mis laseb kliendiga riskivabalt tingida. Tegelik olukord on aga hoopis midagi muud, kuna reeglina kuulutuses olevad hinnad ja reaalselt toimunud tehingute hinnad ei kattu alati.

Saku vallas tuli kevadel müüki maja hinnaga 2,5 miljonit krooni, sügiseks langetati hinda 2,2 miljoni krooni peale ja reaalne tehing toimus hoopis 1,8 miljoni krooniga detsembri esimeses pooles. Maja müügiperiood oli kokku 8 kuud, aga oleks kindlasti olnud väiksem, kui omanik oleks alustanud müüki turuhinnaga.

Statistika põhjal on Saku vallas aktiivselt müügis pidevalt üle 100 maja. Tehinguid toimub, aga poole aasta jooksul vaid mõne üksiku majaga. Teised majad nn „ripuvad” kuude viisi õnnetult kinnisvaraportaalides, kuna omanikud pole tegeliku turuhinnaga kursis ja nõus õige hinnaga oma vara müüma.

Saku alevis toimus 14. august 2008 kuni 31. detsember 2008 tehinguid kokku nelja maja või majaosaga hinnavahemikus 2,1-3,5 miljonit krooni. Samal ajavahemikul ei müüdud küll Saku alevikus ühtegi elamukrunti, kuid tehingud toimusid elamukruntidega, mis asuvad Saku ümbruses ja suvilarajoonides Metsanurmes ja Roobukal. Tehingute hinnad algasid 100 000 kroonist ja kõige kallim elamukrunt müüdi 1,8 miljoni krooniga Tänassilmas. Antud hinnapiirid ei kajasta müüdud äri- ja tootmismaad.

Tehingute ja ostusoovide järgi otsustades tundub, et populaarseks on saanud suuremad krundid alates 1 ha keskuste lähedal, kuhu saab oma majapidamine ehitada. Tähtis on, et naabrid poleks kaugel, aga samas säiliks kodu privaatsus ning lapsed saaksid ise kooli ja koju.

Nõudluses olevate kruntide hinnapiir jääb olenevalt asukohast ja kommunikatsioonidest kuni 1 miljoni krooni piiresse. Keskmine tehingute hind on u 700 000  krooni lähedal.

Saku korteriturg liigub majade omaga samas rütmis. Korterite müügitehingud on toimunud 560 000 – 1 000 000 krooni hinnavahemikus. Kõige madalam müügitehing toimus 400 000 krooniga ja kõige kallim korter osteti Sakus 2 miljoni krooni eest.

Statistika on kokku pandud maa-ameti andmebaasi põhjal.

Fred Linnukütt
Uus Maa Kinnisvarabüroo Saku valla piirkonnamaakler

Compare Listings