Your search results

Kinnisvara ise müües lisandub kolmveerand töökohta

Posted by UusMaaPluss on november 5, 2009
| 0

Palju on vaieldud teemal, kas ja miks kasutada oma korteri müügil kinnisvaramaakleri abi või võtta ise see töö ette. Seda, kas maksta maaklerile vahendustasu või võtta juurde lisatöökoormus, otsustab omanik ise, kuid elu näitab, et maakleri abil müüakse vara kiiremini ja parema hinnaga.

Alustada tuleks sellest, et kinnisvaramaakleri teenuse kasutamise korral saab klient suure eelise, kuna maakler osutab kliendile nii palju abi kui võimalik.
Klient saab täieliku ja professionaalse juriidilise ning ehitusalase konsultatsiooni. Samuti on sel juhul tagatud kiire koostöö pankadega ning laenu taotlemine sujub lihtsamalt ja kiiremini kui ise asju ajades. Maakler seisab kliendi huvide eest ja hoiab teda turuolukorraga kursis, mis on tänastes oludes üha tähtsam.

Maaklerteenuse puhul on äärmiselt tähtis ka nõuanne, kuidas oma kodu võimalikult kõrge ja hea hinnaga müüa. Normaalne korterite müügiperiood on 2-3 kuud, mis eeldab, et korteri müügihind on vastavuses turuhinnaga või isegi väiksem. Kogemuste põhjal võib väita, et kui müügi alguses määrab korteri hinna usaldusväärse ja professionaalse kinnisvarabüroo maakler, siis see korter realiseeritaksegi 2-3 kuuga.

Väga tavaline on olukord, kus korteri omanik soovib müüa oma kinnisvara kallimalt, kui maakler on soovitanud. Nagu ütlesin, on see väga tavaline ja normaalne olukord, kuid sel juhul on maakler kohustatud põhjendama kliendile õiglast (omaniku soovist väiksemat) turuhinda. Aeg on näidanud, et järjest enam usaldatakse maakleri poolt määratud hinda, kuna tulemuseks on kiirem ja kasumlikum müük.

Enne, kui otsustate maakleri valida, soovitan eelnevalt uurida maakleri tagapõhja firma koduleheküljelt – kui kaua on antud maakler erialast tööd teinud, millised koolitused läbinud, millised on tema tulemused ja saavutused. Kasulik on ka vaadata, millist kinnisvara maakler müüb ja kui palju tal müügis pakkumisi on. Liiga palju objekte ühe maakleri käes müügis pole samuti hea, kuna maakler ei jõua kõigiga põhjalikult tegeleda. Turul on palju erineva taseme ja professionaalsusega maaklereid ja liigub ringi ka nn turusolkijaid-maaklereid, kelle töö on ebaprofessionaalne ja tihti ka ebaeetiline ning tulemuseks ei ole reaalset müüki.

Kui kinnisvaraomanik on otsustanud korterit ise müüma hakata, on esimene asi, mida teadma ja arvestama peab, et oma olemasolevale ametile lisandub veel vähemalt kolmveerand töökohta. See tähendab suurt aja- ja energiakulu, mida algul ei osata oodatagi. Kinnisvara müügi puhul tuleb vastata paljudele kõnedele, täpsustavaid vastuseid anda ja kokku leppida kokkusaamisi. Lisaks tuleb veel objekti reklaamida, alustades erinevatesse kinnisvaraportaalidesse kuulutuse üles panemisest. Ainuüksi see võib inimesel aega võtta terve päeva, kui maakler teeb selle 5-10 minutiga.

Väga oluline on esile tuua ka seda, et igal omanikul oma koduga seoses mälestused ja emotsioonid, mistõttu võib müük osutuda väga valusaks või pikaajaliseks. Keegi ei taha, et teised tema hinge ja armastusega rajatud kodu kritiseerivad või pakuvad liiga madalat hinda. Need on vaid mõned näited, aga kindlasti oskab iga maakler rääkida vähemalt ühe loo, kus omanik on ära rikkunud potentsiaalse müügitehingu, kuna mängus on emotsioonid ja oskamatus kinnisvara väärtusi ja miinuseid õigesti presenteerida.

Kindlasti ei taha ma öelda, et ainuõige on just maakleri kasutamine, vaid soovin selgitada, mida see töö endaga kaasa toob. On juhuseid, kus inimene on oma kodu müügiga väga hästi ise hakkama saanud ja isegi lõpuks kinnisvaramaakleri ameti kasuks otsustanud.  Ise korterit müüma hakata soovitan ainult juhul, kui omanik on kodune või saab oma aega ise planeerida. Kindlasti tuleb kasuks eduka müügitöö kogemus või eelnev mitme maaklerteenuse kasutamise kogemus. Samuti on tähtis, et ise müües oleks omanik oma vara miinuste ja plussidega kursis ja oskab neid õigesti edastada.

Ave Klaser
Uus Maa Kinnisvarabüroo kinnisvarakonsultant

Compare Listings