Your search results

Keila kinnisvaraturg ei ole madalseisust toibunud

Posted by UusMaaPluss on august 10, 2011
| 0

Keila ja selle lähiümbrus toibub buumiaegsele perioodile järgnenud madalseisust teosammul. Nii kinnisvara hinnad kui ka tehingute aktiivsus on stabiilsed, tehes hooajalisi hüppeid ja langusi.
Käesoleva aasta esimesel poolaastal sõlmiti Keila linnas kokku 55 kinnisvara ostu-müügilepingut, mis on samal tasemel 2010. aasta esimese poolaastaga. Vahepeal, 2010. aasta teisel poolaastal toimus märkimisväärne tõus, kuid see oli seotud euro saabumisest tingitud osturalliga ning käesoleval aastal langes kinnisvaratureg taas oma tavapärasele tasemele.
Kortereid müüdi augustis 14, keskmiseks ruutmeetrihinnaks kujunes maa-ameti andmeil 629 eurot. Võrreldes mulluse augustiga on tehingute hulk tõusnud poole võrra ja keskmine ruutmeetrihind 5,2 protsenti. Augustis vahetas Keilas omanikku kolm eramut (mullu augustis mitte ühtegi), elamukrunte ei müüdud.
Võrreldes eelmise aastaga on märgatavalt tõusnud müügisolevate maade-majade ja korterite pakkumiste arv. Kinnisvaraspetsialistide ennustus läks täide – euro tulek tõi turule rohkem kinnisvarapakkumisi. Ühelt poolt tõstsid pakkumiste arvu sunduslikud müügid, elukalliduse tõus, teiselt poolt euro tulekut oodanud kinnisvaraomanike poolt müüki paisatud objektid.
Tehingute arvu suurenemist on soodustanud pankade sõbralikum laenupoliitika.
Korteriteturul on alanud aktiivsem müügiperiood, sest sügis-talvine aeg on tavapäraselt aktiivsem korterivahetuse aeg.
Majade ostmisel eelistatakse vanemaid maju, mida noor pere saab oma  sissetulekute kõrvalt renoveerida. Uue maja ost on tihti üle jõu käiv ja lõhkilaenamine pole enam moes.
Vanemad inimesed müüvad maju, sest viimaste aastate lumerohked talved, lumerookimised nii teedelt kui ka katustelt käivad neile üle jõu. Seetõttu kolitakse pigem kortermajadesse, kus elu mugavam.
Maade müük on võtnud veidi hoogu maha. Eelistatumad on Keila valla mereäärsed krundid.
Endiselt on kinnisvaraomanikke, kes küsivad oma vara eest buumiaegset hinda. Siit tulenevad ka reaalsete tehingute ja pakkumishindade suured vahed.
Kokkuvõtlikult võib ennustada, et teine poolaasta Keila kinnisvaraturul üllatusi ei too ja hinnad ei muutu veel niipea. Kriisist väljatulek võtab aega veel mõned head aastad.

Külli Friedrichson, Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler

Compare Listings