Your search results

Kadriorgu ostab korteri majanduslikult võimekas keskealine kodanik või investor

Posted by UusMaaPluss on märts 9, 2012
| 0

Miljööväärtuslike asumite kiire populaarsuse kasvu taustal on Kadriorust saanud üks Tallinna kalleimaid piirkondi. Sarnaselt lähimate pealinnade, Helsingi ja Stockholmi samasugustele  linnaosadele on ka Kadriorg hinnatud just maksujõuliste ja kultuursete inimeste poolt.

Kadriorul on oma kindel klientuur – südalinna lähedust armastav, aga samas rohelist elukeskkonda ja ajalugu hindav inimene. Kusjuures ühtviisi populaarsed on nii puit- kui ka kivimajad. Korterite keskmised ruutmeetrihinnad kõiguvad enamasti 1600-1800 euro vahel. Näiteks selle aasta esimeses kvartalis tehtud tehingute põhjal kujunes ruutmeetri keskmiseks mediaanhinnaks maa-ameti andmetel 1809 eurot. Mullu sama ajaga võrreldes on hinnad kerkinud 20%.

Klient, kes on ostnud näiteks Kreutzwaldi tänaval, mis asub Kadroru piiril, arhitekt K. Burmanni poolt projekteeritud kivimajja korteri, on kindlasti keskklassi püramiidi kõrgeim tipp. Sinna ei osta lastega pered, pigem majanduslikult võimekas keskealine kodanik või ka investor. Tihti ei kasutata selliste ostude puhul ka pankade finantseeringuid.

Investor ostab Kadriorus kinnisvara, millel ta näeb vähest riski ja head üüritootlust. Üldjuhul otsitakse väikese üldpinnaga kortereid, sest siis on ülalpidamiskulud ja maksed remondifondi väiksemad. Selliseid väikekortereid ostetakse enim just korrastatud majades Kadrioru vanemas osas.

Kadrioru uutes majades, mis on ehitatud enamasti aastatel 2006-2012, on olukord stabiilne ja kinnisvara müük ei ole keeruline. Majade valmimisel on uusi kortereid soetanud suurema maksejõuga inimesed ning ka samade korterite järelturu ostjaskonna moodustavad sarnaste rahaliste võimalustega inimesed.
Välisinvestor, enamasti skandinaavlane, huvitub tehtud ja plaanitud töödest majas (torude-, fassaadi- ja katuseremont) ja nende väljaminekute finantseeringust. Samuti on hea, kui müüjal on ette näidata ühistu majandusaruanne eelnevate aastate kohta, kus kajastub laenude osakaal, pikkus, aga ka maksuvõlglaste hulk majas.

Kadriorus on väga soliidseid maju, kus osa omanikest on jõuetud maksuvõlglaste ja otsustusvõimetu ühistu ees. Kui aga maja on korras, suhted ühistus korrektsed ja kinnisvara hetkeolukord ja hind vastuvõetavad, toimub tehing kiirelt.

Renoveeritud puitmajad on aga populaarsed noorte perede seas, kes hindavad rohelust ja oma aia olemasolu, kus väikestel lastel hea mängida. Ka loomeinimestele on see keskkond atraktiivne. Samas on selle ostjategrupi huviorbiidis ka Kalamaja, mille kasuks otsustatakse tihti odavama hinnataseme tõttu.

Kadriorus on ka natuke murekohti. Senimaani on asumi vanemas osas probleemiks väga kehvas seisus olevad teed, tuleohtlikud mahajäetud majad ja korrastamata, prügi täis olevad tühjad krundid. Ka naabermaja kehv olukord võib muuta ostuotsust. Õnneks on viimaste aastate renoveerimistuhinas kehvas seisus elamuid aina vähemaks jäämas.

Järgnevalt üks tehingunäide märtsikuu teisest poolest.
3-toalise korteri müük Kadriorus
Objekti alghind: 172 000 EUR
Müügihind: 165 000 EUR
Asukoht: Kollane tn, Kadriorg, Tallinn
Üldpind: 72,2 m2
Turuväärtust tõstvad tegurid: Uus maja, sisedisaineri kujundatud korter, prantsuse rõdu.
Turuväärtust alandavad tegurid: Autokoha ja panipaiga  puudumine.
Müügiperiood: 2,5 nädalat
Huvilisi: 6
Vahendas: Tiiu Lehtonen, OÜ Uus Maa Kinnisvarabüroo

Compare Listings