Your search results

Intervjuu Uus Maa Kinnisvarabüroo staarmaakler Margit Sillaga

Posted by UusMaaPluss on juuni 3, 2009
| 0

Margit Sild on Uus Maa raudvara, ilma kelleta ei kujuta Uus Maad keegi ette. Esmapilgul väga habras ja tagasihoidlik naine, kuid kui temaga vestlusesse astuda ilmneb tema tohutu tarkus ja avar maailmapilt ning filigraanne suhtlemisoskus, millega ta nii kolleegid kui kliendid enda poole võidab. Kui peaks kinnisvaramaakleri ametit mõne isikuga sümboliseerima, siis on see just Margit.

1. Margit, sa oled Uus Maas üks edukamaid ja staažikamaid maaklereid. Millal sa täpselt alustasid Uus Maas?

Tulin Uus Maasse 2002. aasta lõpus.

2. Mida sa enne kinnisvara alale suundumist tegid?

Töötasin televisioonis (TV 1) toimetajana.

3. Miks just kinnisvara valdkonna valisid? Ja miks just Uus Maa Kinnisvarabüroo?

Pean ausalt tunnistama, et kinnisvaratöö valik oli puhas juhus.
Mu endine tööandja pankrotistus ja otsisin uut töökohta. Kinnisvarasfäär tundus põnev ja loominguline ning valikul sai määravaks ka vabam töörežiim. Uus Maasse kandideerisin, sest Uus Maa imago oli positiivne ja minu jaoks oli oluline asuda tööle tunnustatud ja tuntud firmasse. Samuti pakkus Uus Maa head koolitustepaketti, mis on oluline nii alustajale kui ka juba kauemaaegsele töötajale.

4. Mis sulle Uus Maas meeldib, miks sa ikka veel siin töötad?

Uus Maas on palju toredaid inimesi ja häid kolleege. Lisaks veel kõik see, mis eelmises vastuses kirjas on.

5. Sa oled kinnisvarasektoris üle elanud mitmeid erinevaid aegu, räägi, kas täna tasub maakleri töö ennast ära.

Mul on hea meel, et olen näinud eri aegu – buumieelset odavate hindade aega, kinnisvaraturu kõrgaegu ja tänast majanduse madalseisu. Kinnisvaraturg on olnud igal ajal huvitav ja toimiv. Maakleri töö ja tasu sõltub eelkõige maaklerist endast. Vaieldamatult tuleb maakleril täna hea tulemuse saavutamiseks teha väga pikki tööpäevi, olla loovam ja jälgida tähelepanelikult turu hoovusi. Inimeste ostuotsused võtavad kauem aega ja tarvis on ka kannatlikku meelt. Kui teed oma tööd pühendunult, ei jää ka vääriline tasu tulemata.

6. Margit, sa oled Uus Maas paljudele eeskujuks. Teed palju tehinguid ja sul on suur kliendivõrk. Mis on sinu edu saladus?

Usk, lootus, armastus. (Seda siis kinnisvara kontekstis.)

7. Kinnisvara on üks soovituste ja tutvuste äri, kus kliendivõrk on esmatähtis. Kuidas sina endale kliente saad ja kuidas neid hoiad?

Vastus küsimusele peitub Su enda esimeses lauses. Kliendid tulevad läbi soovituste. N-ö stampettekujutus maaklerist, kes end klientidele vägisi kaela määrib, minu puhul ei kehti.

8. Tean, et sa oled väga töökas inimene ja jõuad palju. Milline näeb välja sinu tavaline tööpäev?

Ärkan kl 6, sest hindan väga rahulikke varaseid hommikutunde. Siis on aega mõelda, teha kirjatööd ja vastata klientide e-kirjadele. Päevane aeg kogub tuure üles, siis räägin telefoni aku tühjaks, kiirustan kohtumiselt kohtumisele – töötan aktiivselt ja suhtlen inimestega. Õhtuks on kogunenud taas hulk e-posti, tegelen sellega, analüüsin oma päeva, teen plaane uueks tööpäevaks. Aega tuleb leida ka
enesetäiendamiseks.

9. Keda hindad oma töös? Kes on sulle eeskujuks?

Mul on palju eeskujusid. Enamasti on nii, et hindad ühes kolleegis üht joont, teises teist. Loetlema ma nimesid ei hakka, pigem ütlen, mida ma inimestes hindan: eetilisust, usaldusväärsust, sihikindlust, intelligentsust.

10.Mida sa oma töös kõige rohkem hindad? Mida esile tood?

Hindan oma töö mitmekülgsust – seda, et see kätkeb endas nii paljut. Hindan oma kliente ja suhtlust nendega. Hindan seda, et kinnisvaraturg on põhjatu (ja seda mitte turu põhja mõttes) ja huvitav. Ja sageli olen ma lummatud nii mõnegi kauni korteri või ajaloohambast puretud maja võlust.

11.Kas  tänases majanduslanguses on maakleriks hakata lihtne? On selleks vaja palju kogemusi ja erialaseid teadmisi/haridust? Kuidas sina alustasid?

Igas ametis tundub algus raske. Ma ei usu, et maaklerina on täna nullist alustada raskem kui näiteks õmblejana. Mulle oleks viimane variant küll ületamatult raske.

Tööturul on üsna ebastabiilsed ajad, aga maakler sõltub vaid endast – oled ju tegelikult ise ettevõtja. Ja tööd on kuhjaga, sest  kinnisvarapakkumisi ja maakleri abile lootvaid müüjaid on rohkem kui kunagi varem.

Kuna maakleri töös on üks olulisemaid samme leida endale hea müügibaas, siis selles osas on täna alustajatel lihtsam kui buumi ajal, kui maaklereid oli palju ja müügipakkumisi oli raske saada. Kuna korterid müüsid end n-ö ise, siis oli ka maakleri järele vajadus palju väiksem. Nii et täna on algajatel parem  stardiplatvorm. Peab vaid olema valmisolek palju töötada ja õppida. Uus Maas toimib algajaid toetav programm.

Kuidas ma ise alustasin? Hoidsin silmad ja kõrvad lahti, õppisin targematelt.

12. Margit, sina kui staarmaakler ja kinnisvaras aastaid olnud inimene,
ütle, miks inimesed peaksid kasutama kinnisvaramaakleri teenust?

Ma ei väida, et inimesed peaksid kasutama maakleri teenust. On vaba valik, kas pöörduda mingi teenuse pakkuja poole või saada ise asjaga hakkama. Näiteks kord ma otsustasin ise endal juukseid värvida. See ei kukkunud välja just nii, nagu ma lootsin ning oli kokkuvõttes kulukam. Edaspidi olen oma juuksurile truuks jäänud. Nii on ka maakleriteenusega. On inimesi, kes saavad müügiga suurepäraselt ise hakkama ja viitsivad sellega tegeleda, ja on teisi, kes kasutavad maaklerit. Mina olen olemas nende jaoks, kes eelistavad maakleriteenust.

13. Kui sa juhuslikult homme enam maakler olla ei saaks, mida sa siis teeks? Kuhu tööle prooviksid?

Ma ei oska täna näha põhjust, miks ma maakler olla ei saaks. Kui mind isoleeritaks toimivast ühiskonnast ja ma elaksin üksikul saarel, kus ei ole inimesi, kellele see saar maha müüa, siis võib-olla kirjutaksin raamatu, mille pealkiri oleks „Kinnisvarabuumist krahhini”.

Aga kui ma kunagi siiski loobuksin kinnisvaratööst, siis ei oleks tööpuudust karta eesti keele õpetaja või keeletoimetajana, sest paraku kohtab lonkavat eesti keelt pea igas valdkonnas.

14. Mis on su elu moto? Mille järgi juhindud?

Olla homme parem ning targem kui eile.

15. Kuidas tööpingeid maha laed? Millele kulub su vaba aeg?

Ma ei ole väga osav puhkaja ega tegele millegi ekstreemsega. Nokitsen aias, kolan metsas, käin teatris, loen hunnikute viisi raamatuid. Viimasel ajal mängin ka nukkudega ning poodi ja kodu.

Mida arvab Margitist tema hea kolleeg Elari Tamm:
Margit Sild on hea südame ja selge fookusega maakler. Ta oskab leida kliendiga kontakti ning teeb kiiresti selgeks kliendi vajadused. Kui Margit millestki elevusse satub, siis kolmekordistub tema kõne kiirus:)

Aitäh sulle Margit ja soovin sulle kogu Uus Maa nimel edu ja edasiseid kordaminekuid nii töös kui eraelus.

Intervjueeris Tiina Shein

Compare Listings