Your search results

Hiinas lõhkemas kinnisvaramull

Posted by UusMaaPluss on juuli 4, 2010
| 0

Hiina kinnisvaraäri on mull, mis võib veel selle aasta jooksul lõhkeda, ütleb hedge-fondide haldur James Chanos, vahendab aripaev.ee.

Chanose sõnul tuleb maailma kolmandal majandusel hoida kinnisvara investeeringute tempot, kuna ligi 60% riigi SKP-st on sõltuv ehitusest. Mull võib hakata ilmutama lõhkemise märke 2010. aasta lõpus või 2011. aastal, ütles mees intervjuus Bloomberg TV-le. Hiina on „karussellil põrgu“, ültes Chanos ning lisas, et Hiina on nagu Dubai ainult 1000 korda suurem.

„Nad ei saa kinnisvaraäri katkestamist endale lubada. See on hetkel ainus asi, mis hoiab majandust kasvamas.“ Kinnisvarahinnad tõusid Hiinas möödunud kuul viimase kahe aasta kiireimas tempot isegi pärast valitsuse kehtestatud maksu majadele, mis on soetatud viie aasta jooksul ning on uuesti müügis, et vältida kinnisvaraga spekuleerimist. Lisaks käskis valitsus pankadel tagasi tõmmata laenamist ja kogude rohkem reserve olukorra mahajahutamiseks.

Kinnisvarabuum Hiinas on tekitanud muresid, et riiki võib tabada Dubai saatus. Lisaks Chanosele, kes hoiatas Hiinat esimest korda jaanuaris, on Hiina täbarat olukorda tunnistamas Gloom, Doom & Boom avaldaja Marc Faber ning Harvardi ülikooli professor Kenneth Rogoff. „Hiina kesk- ja omavalitsused on kinnisvara laenudest ühed enim mõjutatavad maailmas ning riigil tuleb lõppude lõpuks hakata riigistama paljusid „hapusid“ laene,“ lisas Chanos. Hiina välisvaluutareserv on üks osa, millega saab toetada pangandussüsteemi puhastamist.

Riigil on tänaseks kogunenud rekordilised 2,4 triljonit dollarit reserve ning 889 miljardit dollarit USA riigivõlga, osaliselt tänu hiinlaste valuutapoliitikale.

Compare Listings