Your search results

Euro toob Tallinna korteriturule välisinvestorid

Posted by UusMaaPluss on juuli 8, 2010
| 0

Kuidas mõjutab euro tulek Eesti kinnisvaraturgu? Selle üle on pikalt diskuteeritud, ent üldiselt usutakse, et mõju on positiivne.

Euro tulek, mis nüüd äsja täieliku kinnituse sai, kergitab kindlasti Tallinna korterite hindu. Eelkõige on selle põhjuseks välisinvestorite suurenev huvi. Siin on kaks põhjust. Esiteks – kui meil on kehtimas euro, annab see investorile signaali, et tegemist on turvalise ning stabiilse turuga. Hoolimata sellest, et ka eurotsoonis on probleeme – nagu näiteks Kreekas – annab euro siiski kindlustunde, kõrvaldades kasvõi krooni devalveerimise võimaluse, mis pikka aega õhus oli ning kahtlemata investorit kohutas.

Teine põhjus, mis on oluline eurotsoonist tulevale välisinvestorile, on tõik, et hinnad on esitatud eurodes. See  lihtsustab erinevate riikide kinnisvarahindade võrdlemist.

Üldiselt on usutav, et hinnatõus tuleb ühtlane ning algab justnimelt kesklinnast. Investorile pakub huvi siiski eelkõige kesklinna korter, “mäed” ning ka Põhja-Tallinn välisinvestorit ei meelita. Samas toob huvi kasv kesklinna vastu kaasa kogu Tallinna hinnatõusu, sest kesklinna ostjad on jõukamad ning nende ostujõud paraneb esimesena. (Sarnane efekt kehtib kogu Eesti kohta – Tallinna turg on enne kosuma hakanud kui väiksemates linnades.

Raske on prognoosida, kui palju täpselt hinnad tõusevad, ent kinnisvaraspetsialistid on üldiselt sellega nõus, et hinnatõus jääb järgmise aasta juuliks 10 protsendi piirimaile.

Ehkki on olnud ka seisukohti, et euro tulek tekitab hoopis ülepakkumise ning hinnalanguse, siis mina isiklikult seda seisukohta ei jaga. Samuti ma ei usu, et pakkumishinna ning tehinguhinna vahe oluliselt väheneks.

 

Compare Listings