Your search results

Eksklusiivse kinnisvara turg Tallinnas ja mujal Eestis

Posted by UusMaaPluss on juuli 6, 2007
| 0

Kuna Eestis on kinnisvaraturg põhjalikumalt välja kujunenud alles viimase kümne aasta jooksul, siis siiani on olnud esmatähtis uute elamispindade leidmine.

2005. aasta lõpus toimunud kiire hinnakasvu perioodil müüdi arendusprojektide uued korterid mõne nädalaga ning kvaliteet, eksklusiivsus ja luksus ei olnud primaarsed. Tänases turusituatsioonis on olukord veidi muutunud, hinnatakse rohkem lisaväärtusi, kvaliteeti ja eksklusiivsust ning samuti on asukoht muutumas aina olulisemaks.

Eestis ei ole siiani tehtud ei konkursse ega ka erinevaid uurimusi luksuslikest ja eksklusiivsetest hoonetest. Seetõttu on väga keeruline välja tuua erinevaid kriteeriumeid. Tulenevalt Uus Maa Kinnisvarabüroo kogemusest võib öelda, et kallima hinnaklassi kinnisvara ostjad hindavad kõrgelt lisaväärtusi nagu vaated, rõdud/terrassid, kamin, saun, disainviimistlus, keskmisest kallima hinnaklassi sanitaartehnika ja kindlasti parkimiskohad.
Kõige kallimad korterid Tallinnas asuvad Tornimäe kaksiktornis, mis valmisid 2006. aastal. Sealsed korterid on hinnatud mitte tulenevalt kvaliteedist, vaid pigem lisaväärtusest, milleks on suurepärased vaated Tallinna linnale ning lahele, arhitektuurist ja asukohast südalinnas.
Ka 2006. aastal valminud Fahle maja korterid on hinnatud eelkõige tulenevalt vaadetest. Kaksiktornist mõnevõrra odavamad hinnad on tingitud asukohast, kuna maja asub südalinnast veidi eemal. Peale suurepäraste vaadete on maja ka ajalooliselt miljööväärtuslik.
Lisaks kesklinna hoonetele võib eksklusiivseks pidada ka Pirital asuvaid korterelamuid. Rannahoone on hinnatud ja prestiižne projekt Pirita rannas. Korteritest avaneb merevaade, asukoht on kesklinna lähistel, aga samas mere ääres ja mändide vahel. Hetkel pakkumises olevad Pirita tee 28a korterite hinnad annavad mõista, et tegemist on samuti äärmiselt eksklusiivsete korteritega, kuid kuna ehitud alles pooleli, on sellest vara rääkida.
Kallimate elamispindade vastu on huvi näidanud ka investorid, kes mitmetes Tallinna eksklusiivsetest projektides on soetanud kortereid nii spekuleerimiseks kui ka omatarbeks.

Senised eksklusiivsed uusarendused on läbimüüdud suhteliselt kiiresti, kuna broneeringud tehti ajal, mil ehitusega alustati ning kinnisvarahinnad olid veel oluliselt madalamad kui täna. Tänases turusituatsioonis kallite hindadega müüki tulnud projekte ei ole saatnud nii kiire edu. Hinnad on kõrged ning alati ei vasta ehituskvaliteet ja lisaväärtused küsitavale hinnale.

Kõrgeimad korterite hinnad Eesti linnades, kr/m2

Tallinn70 000
Tartu 50 000
Pärnu 43 000
Haapsalu 41 000

Tegemist on eksklusiivsete projektide keskmiste hindadega. Tallinnas Tornimäe viimaste (29-30 korruse) korterid on müüdud oksjoni korras ka ruutmeetrihinnaga 120 000 krooni. Samuti on pakkumises korterid Pirita tee 84a elamus hinnaga kuni 115 000 kr/m2. Ka Tartus on Tigutorni parimate vaadetega korterid müüdud hindadega kuni 60 000 kr/m2.

Omaette piirkond luksusliku ja eksklusiivse kinnisvara soetamiseks on Tallinna Vanalinn. Sealt võib leida nii 300 m2 kui 28 m2 pisema detailini läbimõeldud luksuskortereid. Vanalinna kapitaalselt renoveeritud korterite remont on reeglina kvaliteetsem ja teostatud kallima hinnaklassi materjalidega, kui uusarendustes. Kõige kallim piirkond Vanalinnas on Toompea, kus pakkumisse tuleb korterid harva ning hinnad ulatuvad isegi kuni 100 000 kr/m2.

Eksklusiivsed korterelamu projektid Eesti linnades:
Tallinn
Tornimäe kaksiktorn, Tornimäe 7
Fahle maja, Tartu mnt 84a
Rannahoone, Merivälja tee 5
Rotermanni kvartal
Lutheri kvartal
Pirita tee 28a

Tartu
Tigutorn, Väike-Turu 5
Lossi tn 21/23

Pärnu
Jalaka tn 10

Haapsalu
Posti tn. 41a

Tiina Shein
Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusjuht

Compare Listings