Your search results

Viimsi piirkonna kinnisvaraturu ülevaade

Posted by UusMaaPluss on mai 3, 2009
| 0

Viimsi vald paikneb Eestimaa põhjarannikul samanimelisel poolsaarel ja piirneb kahe lahega, läänest Tallinna ja idast Muuga lahega. Viimsil on pikk ajalugu, juba 1919. aastal toimus Viimsi valla asutamiskoosolek, mille tulemusel moodustati iseseisev vald. Viimsi suuremateks keskusteks on Haabneeme ja Viimsi alevikud, kus elab umbes pool kogu Viimsi piirkonna elanikkonnast. Tänaseks on registreerinud oma kodukoha Viimsi valda 15 545 inimest. Sellise näitajaga Harjumaa 19 vallast on Viimsi üheks rahvarohkemaks vallaks.

Viimsi väärtus seisneb paljuski mitte ainult meres ja randades, nagu paljud oleksid arvanud, vaid ka selles, et Viimsi piirkond oli NSV Liidu ajal peamiseks suvituspiirkonnaks ja seepärast oli reostus inimtegevusest palju väiksem kui Harjumaa teistes samalaadsetes piirkondades. Teiseks väga tähtsaks aspektiks on maastik, mis on Viimsi piirkonnas väga mitmekesine ning kindlasti ei saa mainimata jätta asjaolu, et Viimsi vallas elavad asukohale väga lojaalsed inimesed, kes hindavad seda piirkonda, teades selle ajalugu ja väärtusi.

Kuna Viimsi valla ajalugu on pikk ja huvitav ning piirkond hinnatud, siis mõjutab see ka kohaliku kinnisvaraturu aktiivsust.
Võrreldes  2007. aasta viimase kvartaliga, saab öelda, et tänaseks on müügipakkumiste arv Viimsi vallas kahekordistunud. Suuremate kinnisvara müügiportaalide andmetel on tänaseks müügis 460 korterit, millest ligi poole moodustavad 3-toalised. 2007. aasta viimases kvartalis registreeris maa-amet 219 korteri müügitehingut. Seevastu 2008. aasta samal ajal oli müügitehingute arv vähenenud 35% võrra. Täpsemalt öeldes tehti 144 müügitehingut. Keskmiseks müügihinnaks kujunes 15 330 kr/m², küll aga 2007. aasta viimase kvartali müügihinnaks oli tervelt 25 000 kr/m².
Seega 2008. aasta lõpuks langes korterite müügihind 40% ja tundub, et langus jätkub lähitulevikus. Selle tõestuseks on 2009. aasta jaanuar, mil korteri ruutmeetri hind langes keskmiselt veel 1830 krooni ehk 12% 2008. aasta viimase kvartali hinnast ja moodustab kokku juba 46% hinnalangust.

Viimsi majade ja maade turul on ostusoovid jäänud veel madalamale hinnatasemele kui korterite turul.
2007. aasta viimases kvartalis sõlmiti maa-ameti andmetel 224 majade/maade ostu-müügi tehingut. Maja keskmiseks ruutmeetrihinnaks kujunes 22 540 kr/m². 2008. aasta samal ajal sõlmiti aga 151 ostu-müügi tehingut, mis teeb 33% vähem tehinguid kui 2007. aasta IV kvartalis ja keskmine hind oli 17 300 kr/m², mis on 23% hinnalangust. Kruntide osas on hinnalangus lähenenud 45 %-le. Nii nagu ka korteriturul, on ka majade ja maade turul müügipakkumiste arv kasvanud ja tänaseks on müügis ligi 270 maja ja ca 240 maatükki. Täna ostetakse maju, mille hind jääb alla kolme miljoni ja krundi hind alla ühe miljoni eesti krooni ja mille pindala ei ületa 1500 ruutmeetrit.

Viimsi üüriturg ei ole eriti aktiivne, võrreldes Tallinna linnaga. Siia üürivad kortereid inimesed, kellel on auto ja suure tõenäosusega suurem sissetulek. Viimsi piirkonnas on enamjaolt tegemist uute korterelamutega, mille korterite üürihinnad on kõrgemad kui näiteks äärelinna korteritel. Ühistranspordiga linna sõitmine võtab aega vähemalt 40-50 minutit, mis teeb tööle mineku raskemaks inimestel, kellel ei ole isikliku sõiduvahendit. Seega suure tõenäosusega ei paku see piirkond neile suurt huvi. 1-toalise korteri hinnaks on 3000-4000 kr kuus, 2-toalise korteri üürihind on tänaseks 4000-5000 krooni kuus ja 3-toalise hinnaks on 5000-5500. Ka üüriturul on näha märgatavat langust, mis kindlasti jätkub ka järgmises kvartalis.

Inimesed, kes on otsustanud oma kinnisvara täna müüa, peavad olema väga paindlikud ja kannatlikud turu suhtes ja valmis hindu langetama. Kui juba müüa, siis tuleb seda teha täna, mitte oodata homset päeva, sest hinnalangus jätkub. Mida varem omanik kinnisvara hinda langetab, seda vähem ta oma rahas ja ajas kaotab.
Ostja, kes on täna ootepositsioonil ja arvab, et on kinnisvaraturul soodsas olukorras, võib mõneti eksida – head pakkumised turul ei oota ostjat kaua ning paralleelselt kinnisvara hindade langusega muutub ka olukord pangalaenu saamisel, kuna pangad muutuvad laenude väljastamisel aina skeptilisemaks.

Emanuil Uhal
Uus Maa Kinnisvarabüroo Viimsi piirkonna maakler

Compare Listings