Your search results

Tartus toimub taas korterite vahetustehinguid

Posted by UusMaaPluss on september 10, 2008
| 0

2008. aasta II-III kvartalis tehti Tartumaal kokku u 20% vähem kinnisvaratehinguid kui aasta varem. Korteriomandite tehingute arv on aastaga kahanenud u 30%. Keskmine hinnatase korteriturul maa-ameti statistika põhjal oluliselt langenud pole, aastataguse ajaga võrreldes on hinnalangus olnud vaid u 3%, mida võib seletada Tartu korteriturul jätkuva hindade diferentseerumisega, kus kehvas asukohas ebakvaliteetsete elamispindade hinnad on oluliselt langenud, kuid heas asukohas hea planeeringu ja lisaväärtusega korterite hinnad püsinud muutumatuna.

Aktiivseimad kuud korteriturul olid aprill ja mai, mil mõlemal teostati korteriomanditega üle 200 müügitehingu. Suvekuudeks tehinguaktiivsus rauges, augustikuise erandiga, mil vanemad oma ülikooli astuvatele võsukestele kortereid ostsid ja sellega augustist aasta ühe tehingurohkeima kuu tegid. Septembris oodatult tavapärast nõudluse ja tehinguaktiivsuse kasvu ei järgnenud ning III kvartal lõppes korteritehingute osas aasta passiivseima kuuga. Madala tehinguaktiivsuse põhjuseks on eelkõige negatiivsed uudised majanduses, mis tõid kaasa pankade oluliselt rangema laenupoliitika. Kuna paljudel inimestel on raskusi laenu saamisega ja olemasolevat kinnisvara on müüa raske, on tagasi tulemas trend kinnisvara vahetada ning pangast taotleda vaid kompensatsiooniks puudujääv summa.

Uuskorterite osas on hinnad kukkunud ka eksklusiivsematel projektidel, kus varem püsisid need olenemata turuseisust vankumatult paigal (Tigutorn, Jõekaare elurajoon, Supilinna kortermajad). Uus keskmine hinnatase kesklinna uuskorteritel on 19000-40000 kr/m² ja väljaspool kesklinna 17000-27000 kr/m². Tartu kinnisvaraturul eelmise aasta lõpus suurt elevust tekitanud eksklusiivse 23-korruselise Tigutorni korterite müüki tulek on täielikult jahtunud. Kui I müügietapis küündisid hinnad 60 000 kr/m² ja mõne päevaga broneeriti kõik korterid, siis edasistes etappides müük oluliselt pidurdus ning korterite hindu on alandatud kuni 26 000 kr/m², kõrgematel korrusel kuni 40 000 kr/m². Hindasid on juba korrigeeritud ka vastvalminud Jõekaare esimeses korterelamus ja uus hinnatase on 18 000-30 000 kr/m².

Majade ja maade turul on Tartus olukord stabiilselt vaikne, turgu elavdab hetkeks üksikute magusate objektide nagu näiteks Tammelinna või kesklinna lähedase eramu pakkumisse lisandumine. Tulenevalt  majandusolukorrast ja pankade karmistunud laenupoliitikast, on maksejõulisi kliente turul vähe ning eramute ja kruntide vastu huvi äratamiseks langetatakse jätkuvalt hindu. Ostjad tunnetavad oma tugevat positsiooni ning ostuotsustega ei kiirustata ja leitakse enda jaoks parim ning soodsaim lahendus.

Täielikult jahtunud on elamukruntide turg, turul kestab ülepakkumine ning nõudlus puudub ka väljakujunenud infrastruktuuriga linnalähedastes uuselamurajoonides. Kruntide hinnad on Tartu linna lähiümbruses kohati langenud tasemele alla 300 kr/m2. Langusruumi on veel ka n-ö valge karbi kujul müügi eesmärgil ehitatud uusarenduspiirkondade eramute hindadel. Ostuotsuse tegemisel on saamas aina määravamaks kvaliteet ning hinnavahe kvaliteetse ja ebakvaliteetse elamispinna vahel suureneb veelgi.

Heilin Reimand
OÜ Uus Maa Tartu büroo
Hindamisosakonna arendusjuht
Atesteeritud kinnisvarahindaja

Compare Listings