Your search results

Tartu kinnisvaraturg on ilma igasuguste ärritajateta rahulikult kulgenud

Posted by UusMaaPluss on juuni 7, 2011
| 0

Tartus on reaalsete korteriomandite tehingute ja pakkumiste hindade vahe püsinud stabiilsena ehk see ei ole terve 2011. a jooksul  suurenenud,  jäädes 7-10 % vahele. Näiteks juunis oli pakkumiste hind 966,8 eur/m2 ning keskmine tehingu m2 hind 895,34 eur.  Analoogne vahe on püsinud terve aasta jooksul. Hetkel ka pikemas perspektiivis hindade tõusu oodata ei ole. 

Kuni maikuuni kulges turg tehingute arvu ja turu aktiivsuse poolest 2010. aasta graafikus. Maikuus toimus oluline tehingute arvu tõus, tehti 105 tehingut. See arv ületas  2010. aasta maikuu tehingute arvu, mis oli 80. Mai tehingute arv on ka siiani 2011. aasta kõrgeim.
Hüppelise tõusu üheks peamiseks põhjuseks on ilmselt see, et valmis said 2010. aastal ehitama hakatud arendused ning aprillis-mais hakati vormistama ostu-müügitehinguid.
Keskmine m2 hind on võrreldes 2010. a sama ajaga tõusnud ca 100 eur.

Jätkuvalt on Tartus nõudlus päris uute arenduste järele. Praeguseks on ära müüdud enamik 2010. aastal alustatud arendustest ning 2011. a on  lisandumas üksikuid uusi projekte, mis peaksid valmima aasta lõpuks. Nendest on ka juba päris arvestatav osa eelbroneeritud. Eriti likviidsed on korterid, mille ruutmeetrihind ei ületa 1279 eur.

Olulisi muutusi selle aasta jooksul ilmselt oodata ei ole. Kui 2010. aastal võis algatatud planeeringute järgi arvata, et 2011. a suvi tuleb tõsine kortermajade “ehitusralli”, siis paraku reaalsus on teine. Planeeritud arendustele tõmbas pidurid peale pidevalt kallinev ehitushind ja üldine segane seis ehitusturul. Hetke reaalsete tehinguhindade (st hindade, millega uusarendused on likviidsed)  ja ehitushinna vähe on väike.  Seega on ka arendaja riskid liiga suured.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et Tartus ei ole oodata korterite hindade tõusu. Tehingute arv võib mõnevõrra  suureneda, kuna inimeste ostuhuvi on muutunud aktiivsemaks.  

Kristi Väljaots, Uus Maa Tartu büroo müügijuht

 

Compare Listings