Your search results

Tartu hinnatud piirkonnas ostetakse maja krundi pärast

Posted by UusMaaPluss on detsember 3, 2010
| 0

Tartu kinnisvaraturgu iseloomustab vaikne, kuid sihikindel hinnatõus: aastaga on reaalsed müügihinnad tõusnud sõltuvalt piirkonnast kuni 10%. Suuresti on see tingitud pankade paindlikumast laenupoliitikast.

Täna peavad müüjad arvestama, et kliendid kauplevad igal võimalikul juhul hinna üle. Aja märk on ka see, et kui hind on vähegi valesti positsioneeritud, siis objekti vastu huvi puudub. See kehtib nii üüri- kui ka müügihindade puhul. Võib öelda, et Tartu elanik on tegelike hindadega väga hästi kursis.

Vanal majal puudub ostja jaoks väärtus
1960-ndatel ehitatud remonti vajavad majad Tartus on müüdud hinnaga 83 000€ kuni 95 000€. Vanad majad ostetaksegi tihtipeale pigem krundi pärast.  Pakkumishinnad on muidugi veidi kõrgemad, ulatudes 127 000€ ehk uue maja hinnani. Vana maja müüja peab lihtsalt täna arvestama, et majal ei pruugigi ostja jaoks väärtust olla. Uuemad majad leiavad ostja alates 127 000 €, tegelik hind sõltub palju linnaosast: Tammelinn ja Tähtvere on loomulikult väga kõrgelt hinnatud piirkonnad.
Majakarpide müügihinnad Tartu lähiümbruses jäävad 64 000€ juurde. Müügihinnad on tavaliselt ca 12 000 € kallimad. Alltoodud tabel näitab, et tegelikult on ostjal valida, kas osta remontivajav vanem maja või n-ö majakarp, mille siseviimistlusse peab lisainvesteeringu tegema.

Tabel 1. Ridaelamubokside müügihinnad Tartus

Ridaelamuboksid Tartus

Hind

Vanem remonditud ridaelamuboks

100 000 kuni 110 000€

Remonti vajav ridaelamuboks

alates 55 000€              

Uus ridaelamuboks

121 000 kuni 127 000€

Allikas: Tartu Uus Maa büroo tehtud tehingute andmebaas, Tartu kinnisvaratehingute andmebaas

Nõudlus on kruntide ning metsa/põllumaade järele
Tartu hinnatud linnaosades praktiliselt puuduvad tühjade eramukruntide pakkumised. Elamukruntide müügihinnad on Tartu ümbruses 15 000 €, hinna sisse kuuluvad kõik kommunikatsioonid ja asfaltteed. Linnaservas  maksavad krundid 19 000 kuni 39 000 €.
Tartumaal on täna nõudlus metsa- ja põllumaade järele ning Tartus muidugi kvaliteetsete eramute järele hinnaga kuni 160 000 €.

Uute majade omanikud on kinnisvaralõksus
Uuemate majade puhul võib välja tuua selle, et paljud kuulutused on mitmendat aastat kinnisvaraportaalides üleval buumiaegsete (ja paljuski tolleaegsete krundi- ja ehitushindade tõttu) hindadega. Antud objektide omanikud on nn kinnisvaralõksus – ei olegi võimalik odavamalt müüa, sest panganõue on vastavuses müüja poolt küsitava hinnaga. Majade müüjad, kes sätivad oma maja hinna kinnisvaraportaalide pakkumishindade järgi paika, peavad arvestama, et Tartus pelgalt portaalihindadele tuginedes kinnisvara müüa ei saa.

Compare Listings