Your search results

Pärnu vajub talveunne

Posted by UusMaaPluss on september 10, 2008
| 0

Otsitakse odavamaid kortereid

Viimane poolaasta oli Pärnu kinnisvaraturul rahulik. Suviselt oodatud aktiivsuse kasvu ei olnud ei müügi- ega üüriturul. Korterite hinnad langesid poolaastaga u 10%, sh viimases kvartalis u 5%. Tehinguid tehakse peamiselt kahetoaliste korteritega, suuremate ja kallimate korteritega toimub tehinguid harva. Uute kortermajade ehitusega ei ole viimase poolaasta jooksul alustatud ning planeeritud suuremad projektid on edasi lükatud. Olemasolevates uusarendustes on korterite müügihinnad üsna palju langenud ning hinnad ostjatele vastuvõetavamad. Paaris-kolmes arenduses Pärnus on suurem osa korteritest müümata, mistõttu on nendes hindu langetatud u 20%, kuid ostuhuvi on siiani leige. Sageli jääb ostmine ka finantseerimisvõimaluste taha, kuid vahel on ka müügihind liiga kõrge ning omanik ei ole nõus hinda alandama.
Kuigi suveks oodati üürituru väga aktiivseks muutumist, siis sel aastal oli ka üüriturg vaiksem, kuna päikesepaistelisi ilmasid oli vähem ning Pärnus suvepuhkust veetvate inimeste hulk tagasihoidlikum. Korterite üürihinnad on Pärnus keskmiselt 2500–5000 krooni kuus, millele lisanduvad kommunaalmaksed.
Korteriomandite tehingute arv ja mediaanhinnad Pärnus 2004–2008


Allikas: Maa-amet

Soodsad krundid linnalähistel

Eramute pakkumine Pärnu maakonnas ja linnas on tõusnud. Kuna pakkumine ületab nõudlust, on olnud põhjust hindade langemiseks. Enim on linna piires pakkumises 1960.–1970. aastatel ehitatud eramuid, mis vajavad kergemat remonti. Eelkõige on hindasid alandatud maakonnas erinevatel eramu- ja krundiarendusprojektidel. Eramute hinnad on Pärnu linnas poolaastaga langenud kuni 15% ning maakonnas kuni 30%. Kõige raskem on müüa poolikuid nn majakarpe ning põllupealseid krunte. Kommunikatsioonidega elamukruntide hinnad algavad Pärnu lähistel (kuni 5 km) u 300 000 kroonist. Nõukogudeaegsed remonti vajavad eramud maksavad Raekülas keskmiselt 1,4–1,6 mln krooni. Linnast kuni 5 km kaugusel põllu peal saab valmis kujul elamuid juba alates 1,8 mln kroonist. 
Pärnu kinnisvaraturul on talv vaiksem periood ning käesoleval aastal võimendab seda ka üldine majandusolukord ja pessimistlikud ootused. Elamispindade hinnad jätkavad langust, kuna tehingute arv on kahanenud, ning need, kel müügiga kiire, on sunnitud hinda alandama, mis sunnib ka teisi turuosalisi hindu alandama. Kehva asukohaga elamukrundid ja pooleli olevad eramud on praktiliselt ebalikviidsed. Tehingute arvu kasvu võib oodata mitte enne kui järgmise aasta kevadel.

Reet Raudsepp
Uus Maa Pärnu büroo juhataja

Compare Listings