Your search results

Mida saab keskmise eluasemelaenu summa eest osta?

Posted by UusMaaPluss on aprill 4, 2011
| 0

Vaatamata kinnisvaraturu haavadele on siiski küllalt inimesi, kes soovivad osta kinnisvara, seda eelkõige lähtuvalt oma (pere) vajadusest eluaseme järele, kuid täna on juba tuntav ka investorite osakaal. Enamasti ei tormata tuulutama miljoneid, vaid püütakse leida sobiv investeerimisobjekt väiksema summaga. Nordea Panga eralaenutoodete juht Kristo Kokk märgib, et nende panga kogemusel on täna Eestis keskmine väljastatav eluasemelaenu summa ca 58 000 EUR-i (u 900 000 krooni).

Ehkki investorid ei kasuta enamasti laenu, on ka keskmine investeerimiseks kulutatav summa umbes samas suurusjärgus.  Sagedamini soovib nn väikeinvestor leida kinnisvara 50 000 kuni 100 000 euro eest, aga sõltuvalt piirkonnast võib see summa muidugi olla ka väiksem, alates ca 10 000 eurost.

Vaadelgemgi siinkohal, mida keskmise eluasemelaenusumma eest täna osta saaks, aluseks võttes city24 kinnisvaraportaali pakkumised. Alustuseks üritame leida midagi välismaiste investorite meelispaika – Tallinna vanalinna. Tundub, et summa jääb vanalinna jaoks liiga pisikeseks; odavaim kinnisvara  vanalinnas city24 andmetel märsikuu alguse seisuga maksab 77 000 eurot, millega leiab kaks korterit (49,9 m2 kapitaalremonti vajava korteri või korras 36 m2 suuruse korteri).

Tallinna kesklinn, teine magusam ala, pakub aga suuremat valikuvõimalust. 58 000-ga üle 250 variandi – ole vaid mihkel ja vali välja. Iseasi on see, et kui praakida välja korterid, mis asuvad väga kehvas seisus majades (tõotavad suurt lisakulu!), halvas asukohas, siis kahaneb valik märgatavalt. Neid nn pärle ei ole palju ja need ei seisa pakkumises kaua. Häid variante võib leida hoopiski kesklinnast väljaspoolt.  Silma jäi nii mõnigi toredasti renoveeritud korter miljööväärtuslikus majas Kalamajas või Pelgulinnas.

Võib-olla minna hoopiski Tallinnast kaugemale. Aga kuhu? Jõgevale leiaks korteri ka 10 korda väiksema summaga ehk ca 5800 euroga. Kuid kindlasti peaks investor, kes ei tunne piirkonda, uurima kohalikke olusid, kinnisvaraturu suundumusi ning üürituru toimimist. Vale otsuse korral on käes korter, mis kannab vaid kulusid, kuid ei tooda üüritulu ning ei oma ka hinnatõusuperspektiivi.

Nii nagu endale kodu otsijal, tuleks ka väikeinvestoril leida just see õige objekt. Vale otsus maksab liiga palju ja see on viimastel aastatel ümber lükatud müüt, et kinnisvarahind saab vaid kasvada. Seega üheksa korda mõõda ja üks kord lõika!

Margit Sild, Uus Maa Kinnisvarabüroo kinnisvarakonsultant

Compare Listings