Your search results

Kinnisvaraturul on veel investeerimispotentsiaali

Posted by UusMaaPluss on aprill 10, 2011
| 0

Kinnisvara on viimase 20 aasta jooksul läbi teinud tohutu kasvu, seda nii uute majade ehitamises kui ka hindades. Nimelt algas vabariigi kinnisvaraturg nullist ning on tänaseks jõudnud tuhandete eurode väärtusesse ühe ruutmeetri eest.

Kui kümme aastat tagasi saime kinnisaraturul rääkida kogemusest, mis oli kuni 10 aastat ning kinnisvarahinnad ei olnud paigas ja hinda küsiti sageli pigem kõhutunde järgi, siis täna on meil kahe kümnendi pikkune kogemus ning selja taga kaks kriisi. Käes on uus investeerimisajastu.

Aeg näitab, et Eesti on olnud hea koht  paljudele investoritele. Ikka on kuulda lugusid, kuidas soomlased 90ndade aastate alguses ostsid 5000-10 000 margaga kortereid ning 15 aastat hiljem müüsid need maha 1,5 miljoni krooniga.

Ka täna on investorid jätkuvalt huvitatud meie kinnisvarasse investeerimisest, kuna hinnad on võrreldes lähimate rikkamate riikidega pea kaks korda madalamad ning languse tagajärjel on pakkuda palju atraktiivset kinnisvara. Areng jätkub ning rahamaailma segadused annavad üha selgema sihi, et kinnisvara on hea investeering. Aktsiaturg ning väärismetallid teevad oma kasve ja langusi, kuid on oma kõrge volatiivsuse tõttu väga ebastabiilsed.

Kinnisvaraturul on aga täna palju võimalusi investeerida. Näiteks Haapsalu mereäärsesse piirkonda on võimalik osta korter hinnaga 400-500 eurot/m2 ja võib arvata, et 5 aasta pärast on hind kahe- või isegi kolmekordne. Niisamuti on pakkumistega Tallinnas. Mereäärse Stroomi piirkonna hinnad on võrreldavad Mustamäega, kuid mujal maailmas on selliste piirkondade kinnisvara kaks korda kallim kui täna Tallinnas. Arusaadavalt on meie kinnisvaraturg ka nõrgem, kuid näidet tuues räägin pigem investeeringust, mis kinnisvara puhul on pikaajaline. Kesklinna lähedal olevast Kristiinest, Uuest-Maailmast ning Veerennist leiab samuti häid pakkumisi ja  aastate pärast on sealsel kinnisvaral kahekordne hind. Kinnisvara puhul on kõige tähtsam asukoht ning sellepärast tasub investeeringu puhul jälgida, et piirkond oleks õige ning oleksid ka lisaväärtused. Kesklinna korterit ostes tuleks kindlasti osta ka parkimiskoht, kuna lähiaastatel parkimine kesklinnas järjest kallineb. Samuti peab olema hea korteri planeering  ning korteri juurde peaks kuuluma ka panipaik.

Raske aja aitavad üle elada hästi paigutatud investeeringud ning üüritulu on just
see, mida kinnisvara pakub. Kahe aasta taguse langusega võrreldes on pealinna  üürihinnad kasvanud pea veerandi jagu nii Tallinnas kui ka Tartus on korterite üüripakkumisi vähe. Osa investoreid on ostnud kokku suuremaid kortereid ning andnud neid üürile tubade kaupa.

Kinnisvara on investeering, mis nõuab kannatlikkust ning ostes tuleb silmas pidada head asukohta ning korralikku ehitist.

 

Compare Listings