Your search results

Kinnisvara hinnauperpallid Keilas ja selle lähiümbruses aastal 2007

Posted by UusMaaPluss on juuli 12, 2007
| 0

Keila on viimase viie aastaga saanud juurde mitu uut korterelamut, palju uusi krundiarendusi ja eramuid.

Vilgas siblimine on käinud nii Loode-Keila, Tammermaa elurajooni kui ka vanemate 60-ndate majade ostu-müügi osas.

Mida on teinud hinnad aastal 2007?

Veel aasta alguses oli kruntide keskmiseks müügihinnaks 1000 kr/m2 kohta, millega toimusid ka tehingud. Kui Loode-Keila krundid maksid 1,3-1,5 milj, siis tänase seisuga saab soetada elamukrundi koos kõikide kommunikatsioonidega 850 000-950 000 krooniga. Tammermaal on kõrghaljastusega krundid suuremad (ca 3000 m2) ja muutus on toimunud vastavalt 1,5-1,7 miljonilt 1,1-1,2 miljoni peale. Ka uute eramute hinnad ei ole püsinud paigal. Ostukliente ei leidu enam 3,7-4 miljonit krooni maskvatele majadele. Uus maja on sõltuvalt ruutmeetri arvust võimalik osta 2,2–3 miljoni krooni eest. Arvestamata üldist trendi ei ole langenud 60-ndate aastate majade hinnad. Nende hinnad olid aasta algul 1,85-2,3 mln krooni ja ka praegu toimuvad tehingud vastavate hindadega. Määrav on ju asukoht ja maja seisukord. Vanemad elurajoonid on Keila kesklinnas ja see mugavus saab määravaks ka hinna kujunemisel.
Hästi on läinud Tammermaa elurajooni ridaelamute müük. Viiest majast on müüdud kolm ja ostjateks on põhiliselt noored perekonnad. Tundub, et 146 m2, avar, valgusküllane boks koos privaatse muruplatsiga on igati sobilik lastega peredele kodutunde loomiseks. Keila meelitab endale uusi linnakodanikke juurde oma aktiivse arenguga. Järgmise aasta sügiseks valmib 120-kohaline uus lasteaed, lähiaastatel on valmimas ka uus gümnaasium. Keilas on olemas oma parkmetsaga terviserajad ja head sportimisvõimalused Keila Tervisekeskuses.
Kui liikuda Keilast mere poole – Kloogaranna ja Laulasmaa suunas -, siis on ka päris merelähedased krundid teinud läbi hinnakorrektsioonid. Kui aasta algul osteti näiteks Kämpinguranna krunte 1,7-1,8 miljoni krooniga, siis hetkel on sealsed krundid pakkumisel 1,5 miljoniga. Suvilaterajooni krundihinnad püsivad hinnavahemikus 650 000-750 000 krooni.

Millist maatükki soovitakse osta 50-60 km kaugusele Tallinnast?

Tallinnast kaugemal paiknevate maatükkide suurused kõiguvad 1 -5 ha vahel. Selliste kinnistute hinnaklass on 250 000-350 000 krooni ja kui juurde arvestada eramu ehituslik maksumus, siis maakodu võiks saada umbes 1,5 miljoni krooniga. Maapiirkonnad on linnainimestel veel paljuski avastamata ja nii on puht teadmatusest kenad maatükid Padise vallas (Kurkse, Vintse, Pedase, Vihterpalu) müümata. Maamaju ja vanu talukohti on pakkuda vähe ja see on hoidnud ka hinnad stabiilsena, võrreldes aasta algusega. Aga aeg näitab, et üha enam väärtustatakse ja otsitakse privaatset maakodu või suvituskohta. Kinnisvarahindade langus on pannud nii mõnegi ostuhuvilise kõhklema ja ostuotsust edasi lükkama. Selline hirm ei ole reaalselt põhjendatud. Suurem hinnalangus on ilmselt möödas. Hinnakõver käib ka kinnisvaraturul ikka üles-alla ja aastate pärast on praegu ostetud kinnisvaral jälle suurem väärtus. Ostame ju kodu aastateks-aastakümneteks.

Külli Friedrichson
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade maakler

Compare Listings