Your search results

Kiire mees nii jääl kui ka asfaldil

Posted by UusMaaPluss on detsember 5, 2009
| 0

Autor: Rene Suurkaev/Eesti Päevaleht
Ilmunud: ajakirjas Jooksja

Vaid üksikud hirmkõvad spordimehed suudavad läbi lüüa kahel vastupidavusalal korraga. Kert Keskpaik on üks neist.

Kiiruisutamises olümpiakulla pälvinud Ants Antson pidas staadionirajal vapralt jooksjatega sammu ja võitis 3000 m takistusjooksus Eesti meistrivõistluste medaleid. Siinse maanurga edukaim rulluisutaja Kert Keskpaik liigub nobedasti ka jääl – ta teenis Eesti kiiruisutamise meistrivõistlustel mitmevõistluses hõbeda ja näitas parimat aega nii 5000 m kui ka 10 000 m distantsil, vastavalt 7.37 ja 16.32. Pikemal distantsil võitis ta meistritiitli.

„Kaks ala toetavad teineteist,” lausub Kekspaik. „Varem tegelesin talvel suusatamisega, aga pärast kiiruisutreeningutele keskendumist on rulluisutamise tulemused paranenud. Mõlemad hooajad on piisavalt pikad. Kevadel ootan pikisilmi, millal saan rulluisutada, ja sügisel igatsen jääle minekut. Kuni tulemused paranevad ja motivatsiooni jätkub, tegelen mõlema alaga.” Muide, tema suur eeskuju, Torinos 10 000 m distantsil olümpiakulla võitnud USA kiiruisutaja Chad Hedrick on 50-kordne rulluisutamise maailmameister.

Rahvusvaheline mees

Külm tuul vihiseb kõrvus ja jäine kevadõhk paneb varbad külmetama. Aprillikuu ei soosi õues harjutajat, rulluisutajad on kõige raskemas seisus, sest pealinna vähesedki sõidurajad, näiteks Pirita tee ääres ja Tabasalust Murastesse, on tuultele avatud. Ent Keskpaik on kindel: kes tahab lõunaeurooplastele suvistel maailmakarikaetappidel vastupanu osutada, peab nurisemata kilomeetreid koguma. „Hea, et meid lubati talvel kaks korda nädalas rulluisutada tehnikaülikooli spordihoones, saime tunnetust hoida,” lausub Keskpaik, kes aprilli alguses lõpetas Berliini poolmaratonil peagrupis ja oli enne seda asfaldil treeninud vaid viis korda.

Keskpaik on kodumaa spordis erandlik kuju. Rulluisutamise avastas ta koolipoisina 2000. aastal. Enne oli suusatanud, mänginud korvpalli ja kihutanud motokrossirattaga. Ent rulluisud sobisid 172 cm pikkuse mehe jalga nii hästi, et ta on juba 11-kordne Eesti meister ja jaksab maailma paremikuga võidu sõita. „Aastate jooksul oleme õppinud, kuidas õigesti treenida, oleme ju teerajajad,” ütles Keskpaik.

Kodus suudavad üksikud Kerdi tempos püsida. Vajaliku kiirusetunde ja koormuse saab ta Euroopas harjutades. Uus-Meremaa treener Bill Begg, kes juhendab suviti Šveitsis nii oma riigi kui ka arengumaade rulluisutajaid, võttis ka Eesti esinumbri oma rühma.

„Beggi rühmas saan kasulikumalt treenida,” selgitab Keskpaik. „Mul on vaja harjuda kiirusega 40 kilomeetrit tunnis, mis on maailmakarikavõistluste tempo. Kodus saaksin sellist tempot arendada ratta või auto tuules, kuid tihedas liikluses on see kindlasti keeruline.”

Juunis osaleb Keskpaik maailmakarikasarja etappidel Prantsusmaal Dijonis ning Šveitsis Zürichis ja Engadinis. Juulis seisab ees hooaja kõige tähtsam võistlus, EM Belgias. „Oleksin rahul, kui lõpetaksin igal MK-etapil viiekümne parema ja ühel etapil kahekümne parema hulgas,” tutvustas Keskpaik eesmärke. „Väga rahule jääksin EM-võistluste esikümne kohaga. See oleks eneseületamine. Tuleb seada kõrgeid eesmärke, ainult siis võib tulemus paraneda.”

Ka töökaaslased rulluisutavad

Sügisel, kui rulluisutamisest juba kergelt villand, lihvib Keskpaik kiiruisuterad teravaks ja sõidab võõrsile harjutama. Mullu oktoobris ja novembris treenis ta kaks nädalat Berliinis koos Valgevene uisutajatega. „Möödunud hooajal uisutasin kokku 80 tundi, sellest jäi väheks,” lausub Kert. „Kohati sain treenida ka Adaveres, kus kohalikud entusiastid teevad ilmaolude kiuste raja.”

Kes aga unistab kiiruisutamises tippklassi jõudmisest, peaks Keskpaiga meelest võõrsile harjutama siirduma. „Tuleks ühineda mõne treeningugrupiga, kuid ka see ei taga veel hüppelist edasiminekut,” lausub ta.

Sporti suhtub Keskpaik nagu proff, seda tõestab ka kaks korda päevas harjutamine, mida tööandja, kinnisvarafirma Uus Maa võimaldab. Ühtlasi näitab Kert töökaaslastele eeskuju, mullusel Berliini rulluisumaratonil osales kolmkümmend Uus Maa töötajat. „Huvi rulluisutamise vastu suureneb, mullusel Tartu maratonil osales ligi tuhat osalejat. Kui nad liidaksid rulluisutamise neliküritusega, ostaksid ilmselt veel paljud endalegi uisud,” ütleb Keskpaik.

Kert Keskpaiga saavutused:

Saavutused rulluisutamises: 2008 EM 38. koht, Berliini maraton 64. koht, tippaeg 1:00.44, 11-kordne Eesti meister
Saavutused kiiruisutamises: 2007 Eesti meister 1500 m, 2008 Eesti mitmevõistluse meistrivõistluste hõbe, 5000 m 7.33 ja 10 000 m 16.32

Compare Listings