Your search results

Keila piirkonna ülevaade

Posted by UusMaaPluss on mai 3, 2009
| 0

Kodulinn Keila on armsaks saanud paljudele, kes soovivad elada pealinna lähedal rahulikus väikelinnas.
Siinseid asukaid võlub just see, et välja arenenud korralik infrastruktuur ja Tallinn asub ainult 25 km ehk siis 30-minutilise autosõidu kaugusel. Kuna Keilas on viimastel aastatel pandud suuremat rõhku just sportimisvõimalustele (kaasaegne jalgpalliväljak, valgustatud suusa- ja jooksurajad, jalgratta- ja rulluisuteed), siis julgen küll väita, et keilakas on sportlik ja aktiivne inimene.

Keilasse kodu ostja on üldjuhul Tallinnast tüdinenud inimene, kes tahaks elada liiklusest ja mürast eemal vaiksemat  elu, aga samas linnas, kus kõik eluks vajalik olemas. Keilasse on viimase viie aasta jooksul ehitatud mõned uued korterelamud, arendatud paar eramajade elurajooni ja ridaelamukomplekse.

www.city24.ee kinnisvaraportaali andmete kohaselt on Keilas aktiivses pakkumises ca 140 korterit, millest 50% on uued korterid. Viimase 3 kuu maa-ameti andmed näitavad, et Keilas on müüdud 10 korterit. Suurem osakaal on uute korteri müügil, mis tähendab, et eelistatakse osta kaasaegne korter uude majja.

2009. aasta algul langesid uute korterite hinnad Keilas võrreldes 2008. aasta lõpuga 20-25%. Kuna järelturu korterite hinnad ei ole uute korterite hinnalangusega kaasa läinud, on see põhjuseks, et ostetakse enim uusi kortereid. Uute korterite keskmine hind on Keilas 12 000-15 000 kr/m2. Keila uute korterite hinnad on võrreldes Tallinnaga ca 15% odavamad. Järelturu korterite keskmine hind peaks jääma alla 12 000 kr/m2, et korterile leiduks ostja.

Keila eramute ja kruntide turul on olukord stabiilselt vaikne. Head pakkumised nagu mujalgi piirkondades ei ole seisma jäänud. On olnud majade müügitehinguid müügiperioodiga alla 2 kuu, mis on majade puhul väga lühike aeg. Kiire müügi puhul on määravaks teguriks õige hinna ja kvaliteedi suhe. Hetkel on Keila linnas pakkuda ca 25 eramut. 

Majade hinnad jäävad vahemikku 800 000 – 3 500 000 krooni. Vanade 60-ndate aastate majade eest ollakse täna nõus maksma kõige enam kuni 1 500 000 krooni. Keila linnas on kõige suurem nõudlus kuni 1 000 000 krooni maksvatele vanematele majadele. Uute ja paar aastat vanade majade hind on langenud ca 2 miljoni kroonini. Viimase 3 kuu jooksul on Keilas tehtud maa-ameti andmetel 8 eramu ostu-müügitehingut, kus ruutmeetri keskmine hind oli 13 000-14 000 krooni.

Elamukrunte on hetkel  pakkumises 54. Elamuehituseks mõeldud kruntide hind algab 500 000 kroonist. Statistika näitab, et viimase 3 kuu jooksul pole krunte/maatükke Keilas müüdud. Eelistatakse väljaehitatud teedevõrguga ja kõikide kommunikatsioonidega maatükke.

Samaselt eramute hindadega on hinnalanguse läbi teinud ka hoonestamata kinnistud, mille hind võrreldes aastataguse hinnaga on langenud kohati 30-50%. Tänu sellisele hinnamuutusele ja peagi algavale kevadele on hakatud jälle aktiivsemalt huvi tundma maatükkide vastu. Maasse  investeering on kõige odavam edasiste kulude osas, võrreldes korteri või majaga. Ainsaks püsikuluks on maamaks, mis Keilas on veel üsna mõistlik.

Kui veel aasta tagasi oli Keila üüriturg praktiliselt olematu, siis nüüdseks on olukord muutunud.
Pakkuda on hetkel ca 12 üürikorterit. Kortereid soovitakse üürida eramu ehituse ajaks, samuti on üürijateks õpilased, kes käivad Tallinnasse kooli ja tööle. Keskmine korteriüür on Keilas 2500-5000 krooni. Korterite üürituru elavnemist on põhjustanud korterite pikad müügiperioodid ja suur hinnalangus. Omanikel, kel pole tungivat vajadust korterit müüa, valivadki üürileandmise tee.

Keila piirkonna maaklerina on mul julgus soovitada, et kui oma kinnisasja müügiks just pakilist vajadust pole, siis tasub kinnisvara välja üürida. Kui aga on tarvidus kiirmüügiks, siis usaldage spetsialisti ja tema soovitusi, eriti hinna osas. Langeval turul ei tasu kindlasti oma kinnisvara üle hinnata, sest hind langeb nädalate/kuudega ja nii kaotate sadu tuhandeid kroone.

Hetkel on Keila linnas ja selle ümbruses elavnenud maaostu soovid ja julgen prognoosida, et kevad-suvi on maatehingute päralt. Seda tingib 30-50%-line hinnalangus ja juba odavnenud ehitushinnad. Nõudlus on ka Keila linnas 60-ndatel ehitatud majadele hinnavahemikus 800 000- 1,2 miljonit krooni. Turule paisatakse rohkem üürikortereid, mis viib alla ka üürihinnad.

Külli Friedrichson
Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud konsultant,
Keila piirkonna maakler

Compare Listings