Your search results

Kadrioru elanik hindab miljööväärtuslikku elukeskkonda koos ajaloo ning kultuuriga

Posted by UusMaaPluss on juuli 6, 2007
| 0

Kadrioru kinnisvaraturg on üldise turusituatsiooni unisel foonil aktiivne. Tehingud toimuvad olenevalt objektide atraktiivsusest ja hinna/kvaliteedi suhtest vägagi kiiresti.

Kadriorg on endiselt ihaldatud ja hinnatud elukeskkond ja atraktiivne investeerimisrajoon.

Kadriorg on miljööväärtuslik parklinnaosa Tallinnas, mis jääb mere ja Lasnamäe paekalda vahel. Kadriorg on tihedalt seotud ajalooga, kuna Kadrioru park on Eesti vanimaid ja suurimaid, ning pargi esinduslikum osa on Luigetiigi ja lossi lähim ümbrus. Värvikast ajaloost tingituna on Kadriorg läbi aegade olnud elitaarne ja nõutud elurajoon, jätkates seda traditsiooni tänapäevalgi.
Üle aegade on inimesed kõrgelt hinnanud ka Kadriorgu kui väärtuslikku elukeskkonda nii selle logistiliste omaduste – kesklinna, mere ja pargi läheduse – kui ka väljakujunenud elukeskkonna eeliste tõttu. Täna on nõudlus Kadrioru korterite järele nii välismaalastest kui ka eestlastest ostjaskonna hulgas.
Ostjate korteriotsingu parameetrid jaotuvad üldjuhul kaheks: ühed peavad ainuõigeks vana Kadrioru väärikalt renoveeritud puit- ja kiviarhitektuuri ning teisi huvitab asukoht ja kaasaja mugavustele vastavad elutingimused.
Paljud inimesed, kes Kadriorus korterit müüvad, otsivad samas piirkonnas suuremat või siis väiksemat elamispinda asemele, aga alternatiiviks on vaid Kadriorus elamine.

Turg on keskmisest enam aktiivne teatud tänavate osas, nimetagem A.Alle, J.Köleri, L.Koidula, F.J.Weidemanni pargipoolne osa, A.Weizenbergi ja J.Poska. Need on nõutud tänavad, kus kortereid väga tihti müüki ei tule ning hinnad kõrged. Kui hinnatase vähegi vastab ostja võimalustele, siis sõlmitakse antud tänavate korteritega üsna kiiresti tehingud.
Eriti hinnatud on vanem renoveeritud eestiaegne puitarhitektuur ja kivimajad. Vanades remontivajavates puumajades algavad korterite hinnad 29 000kr/m2. Renoveeritud korterid kooskõlas vana arhitektuuriga (nii puit- kui ka kivimajad) jäävad hinnaklassi 36 000-43 000 kr/m2.

Kadriorg on ka arendajate üks lemmikpiirkondadest. Palju on renoveerimist vajavate majade ja hinnalise elamumaa kasutamise soovijaid just arendajate hulgas. Ehitustegevust ja renoveerimistöid piiravad siiski muinsuskaitse ettekirjutused. Näiteks J.Köleri tn 26 renoveeritud eestiaegsele kivimajale peale ehitatud ülemine korrus on valminud vastavalt muinsuskaitse eeskirjadele ega ole lubatud kavandatud rõdusid hoone sisehoovi poolsele küljele.
Üha aktuaalsemaks on Kadriorus muutumas ka parkimine. Korterid, mille parkimisküsimus ei ole lahendatud, ootavad uut omanikku reeglina ka oluliselt kauem. Parkimiskohtade hinnad uute elamute garaažides on vahemikus 180 000-200 000 krooni.

Kadriorus on keskmiselt pakkumises ligikaudu 200 korterit, millest enamuse moodustavad uued korterid ning suure osa Liivaoja projekti järelmüügis olevad korterid. Keskmine pinnaühiku maksumus Kadrioru uutel korteritel jääb vahemikku 40 000-50 000 krooni, olenevalt asukohast, elamust ja korteri suurusest.

Tänases turusituatsioonis, kus palju räägitakse hindade langusest, ei saa seda väita aga Kadrioru kohta. Korteriturg on küll rahunenud ning müügiperioodid pikenenud, kuid heas asukohas ja hästi viimistletud korterite müügiga ei ole raskusi, kui hind vähegi paigas on. Ülehinnatud objektid seisavad ning võib esineda pooleaastast ja aastastki müügiperioodi. Hinnakorrektsioone esineb siiski korterite puhul, mis ei eristu teistest millegi poolest, on odavalt viimistletud ning ei ole piirkonnasiseselt nõutud asukohas.

Tiiu Lehtonen
Uus Maa Kinnisvarabüroo kesklinna eluruumide maakler

Compare Listings