Your search results

Kadriorgu ostetakse suuremaid kortereid

Posted by UusMaaPluss on mai 10, 2011
| 0

Kadrioru korteriturule on iseloomulik, et nõutumad on suuremad perekorterid. Seda kajastab ka Maa-ameti statistika. Kui jaan-august 2011 jäi Tallinna ostetud korterite keskmine suurus 54,7 ruutmeetri juurde, siis Kadrioru keskmine ületab seda ca 20 ruutmeetriga, olles 74,2 m2. Ehk siis piltlikult soetab Kadrioru korteri ostja ühe toa rohkem kui keskmine Tallinna piirkonna ostja. Kesklinna keskmine ostetud korter oli 61,3 m2 suurune. Aastaga ei ole see tendents muutunud – 2010. a samal perioodil oli Kadrioru müüdud korterite keskmine suurus 75,9  m2 vs kesklinna korterite 60,8 m2.

Mis puudutab tehinguaktiivsust, siis käesoleva aasta 8 kuud kogumis on näidanud langust, võrreldes 2010. aastaga. Jaan-august tehti 77 ostu-müügitehingut (2010. aasta samal perioodil 94). Kadrioru kinnisvara hinnad on püsinud stabiilsena – 2011. aasta 8 kuu keskmine korteriomandi tehinguhind oli 1536 eur/m2 ja 2010. aasta jaan-aug oli keskmine hind 1500 eur/m2. Võrdluseks, et kesklinna keskmine tehinguhind jaan-aug 2011 oli 1422,76 eur/m2. Käesoleva aasta september on näidanud Kadrioru korterite hinnatõusu – 25. sept seisuga oli keskmine müüdud korteri hind ca 1793 eurot/m2, kuid siin võis mõju avaldada ka ühe kõrgemate hindadega arendusprojekti tehingute vormistamine.

Ehkki Kadrioru ala on väike, on piirkonnasiseselt erinevad asukohad ka erinevalt hinnatud. Ostjad on valmis rohkem maksma Kadrioru pargi lähedastel tänavatel asuvate korterite eest (nt Weizenbergi, Koidula, Poska tänava pargipoolne osa, Alle, Köleri), kus pakkumisi on vähe. Uutele majadele eelistatakse pigem ajaloolisi renoveeritud maju, aga oma sihtgrupp on siiski mõlemal.

Läbi aegade on rohkem nõudlust suuremate, eriti 4-toaliste korterite järele ja huvipakkuva korteri eest ollakse valmis maksma kõrgemat hinda. Perekorterite nõudluse tingib piirkonna prestiižikus, rohelus ja mugav asukoht. Suured korterid vahetavad omanikku harva, sest Kadriorus on palju püsielanikke.

Võib öelda, et tehingustatistika ei kajasta ostunõudlust, sest pakkumise vähesuse tõttu on ka vähem tehinguid ja paljud ostuhuvilised ootavad lausa aastaid endale sobiva korteri müükitulekut. Kuivõrd osta tahetakse pikemaks perioodiks, ei soovita oma soovides teha järeleandmisi. Peale hea asukoha eeldatakse, et maja on korda tehtud, parkimine lahendatud ning oluliseks peetakse ka ökonoomsemaid küttelahendusi. Kortereid, mis vastavad nõudlike ostjate soovidele, on aga pakkumisel vähe ja seetõttu leiavad head korterid omaniku kiirelt ka kõrgema hinnaga.

Compare Listings