Your search results

Enamike müügis olevate Rakvere korteritega ei jõuta tehinguteni

Posted by UusMaaPluss on veebruar 3, 2010
| 0

Alates 2007. aastast on kinnisvaraturul olnud läbivaks langustrend. Hinnalangus Rakvere korteriturul peatus 2009. aasta IV kvartalis. Kõigi mugavustega tüüpkorterite tehinguhinnad (ei ole arvestatud ahiküttega korterite ja uusarenduste korterite tehinguhindasid) langesid 2009. aasta jooksul ca 35%.
Tüüpkorterite keskmine tehinguhind oli 2009. a IV kvartalis 6033 kr/m². Kõrgeima hinnaga, 6568 kr/m², tüüpkorteri ostu-müügitehing tehti 2009. a detsembrikuus.

Uutes ja rekonstrueeritud korterelamutes jäid 2009. a IV kvartalis teostatud ostu-müügitehingute hinnad vahemikku 7962 – 11 951 kr/m². Detsembris tehti uutes ja rekonstrueeritud korterelamutes asuvate korteritega 6 tehingut.

Rakvere linnas on käesoleval ajal pakkumisel (allikas City24, kinnisvaraKV.ee) ca 145 korterit, sealhulgas ca 70 kõigi mugavustega tüüpkorterit, ca 30 ahiküttega korterit ja ca 45 uutes/rekonstrueeritud korterelamutes asuvat korterit.
Tüüpkorterite pakkumishinnad jäävad vahemikku 4795 kr/m² kuni 20 645 kr/m², sealhulgas  on ca 3/4 pakkumistest kõrgema pakkumishinnatasemega kui 8000 kr/m², st nende korteritega ei ole reaalne jõuda müügitehinguni lähiajal. Viimati nimetatud tüüpkorterite pakkumised näitavad, et müüjad soovivad saada turusituatsioonile mittevastavat hinda ehk müüjate hinnaootused on jäänud kinnisvaraturu kolme aasta tagusesse kõrgaega.

Kuigi viimasel ajal on korterite pakkumiste hulk püsinud stabiilsena, ületab pakkumine tunduvalt nõudlust. Suure pakkumise ning vähese ostujõu tõttu ei ole lähiajal ette näha hindade tõusu, pigem hindade püsimist samal hinnatasemel või veel mõningast hindade langust remonti vajavate korterite puhul.

Tänases turusituatsioonis on soovitav, et müüja teeks enda jaoks selgeks, kas tal on tõsine soov ja vajadus vara müüa; kui jah – siis müügitehingu toimumise tagab objekti õige hind. Siinkohal tasub kuulda võtta kinnisvaraspetsialistide soovitusi õige müügihinna määramisel. Veendumaks, et müügihinna soovitus on õiglane ning vastab turul toimuvale, soovitame müüjal küsida kinnisvarafirmast viimase kahe-kolme kuu tehinguhindade statistikat. Kuigi kinnisvaraturul on hinnad praeguseks eeldatavalt põhja saavutanud, ei maksa sinisilmselt uskuda, et kohe-kohe järgneb kiire ja järsk hinnatõus. Kindlasti tulevikus kinnisvarahinnad tõusevad, kuid hindade kasv saab olema kordades aeglasem, kui buumiaegne hinnatõus oli. Selliseid varasid, mida ei ole täna tingimata vaja müüa või mille müük ei ole otstarbekas (kohustused panga ees ületavad võimaliku müügist saadava tulu), ei peaks ebareaalsete müügihindadega ja „igaks juhuks” müügis hoidma, sest liiga kõrged pakkumishinnad omakorda tekitavad õigustamatult kõrgeid hinnaaootusi nendes müüjates, kes saavad ja tahavad oma vara turuhinnaga realiseerida.

Compare Listings