Your search results

Ärikinnisvaraturg teel tõusule

Posted by UusMaaPluss on märts 9, 2013
| 0

Nii nagu igapäevaelus üldiselt, on ka ärikinnisvaraturul iga aasta kesksuvel nn hapukurgihooaeg. Enamasti puhkavad omanikud ja otsustajad just juulikuus või siis ajal, mil „ilma on“. Seda on tunda juuli lõpuni, mistõttu liikumist on vähe ja ärikinnisvaraturg justkui seisab. Nii kui päike pilve taha läheb ja ilmad jahedamaks muutuvad, aktiivsus ka tõuseb.

Kui tavaliselt saab vaikne hooaeg läbi augusti keskpaiku, siis sel aastal hakkas turg tärkama juba juuli viimastel nädalatel. Kasvava elamispindadeturu tuules on ka ärikinnisvaraturg hakanud aktiivsemaks muutuma ning ettevõtjates on tunda optimismi kasvu ja arendajad on hakanud aktiivsemalt uurima investeerimisvõimalusi.

Näiteks viimasel ajal otsivad arendajad Tallinna kesklinna büroohoonete rajamise jaoks detailplaneeringuga krunte. Südalinnas selliseid krunte palju ei leidu, kuid kesklinna piiril on neid küllaga. Viimaste puhul on aga probleemiks üürihinna tase, mis ei kompenseeri veel kõrget ehitushinda ning seetõttu ei ole investori jaoks tootlikkus rahuldav.

Uue ärimaja ehitamise alternatiiviks on ka vanema hoone renoveerimine A-klassi tehnosüsteemide tasemele. Näitena saab tuua TTÜ Tehnopoli, kus peagi hakatakse ühte vanemat hoonet renoveerima, et pakkuda moodsat büroopinda soodsama turuhinnaga, samas teenides korralikku tootlust.

Sel suvel on üha aktiivsemaks muutunud väikesed ettevõtted, mille tõttu on suurim nõudlus ca 50-200 ruutmeetrise üldpinnaga kontoripindade järele. Seepärast on ka mitmed ärihoonete omanikud hakanud jagama väiksemateks suuri büroopindu, mis on pikalt tühjana seisnud. Näiteks tehakse nii Sõpruse Ärimajas ja Peterburi tee 90f asuvas büroohoones.

Heaks näiteks on siin Sõpruse ärimaja, kus esimene suurem jagatud pind sai üürnikutega kaetud mõne kuu jooksul ning praegu on pakkumises juba järgmine jagatud pind. Tunda on väikeettevõtete nõudlust kvaliteetse pinna järele ja just seda uued ärihooned pakuvad.

Üürihuviliste seas on omajagu väikseid firmasid, kes on viimase poolaastaga jõudsalt kasvanud ning otsivad nüüd suuremat büroopinda, kuid ei soovi teha pikemat kui ühe-aastast fikseeritud lepingut. Selle põhjuseks on kiire kasvu ootus, mille tõttu ei soovita sõlmida siduvat lepingut, sest juba aasta pärast võib tekkida vajadus suurema pinna järele.

Kasvavatele ettevõtetele on suureks abiks Ülemiste City, mis just selliseid üürnikke enda linnakusse ootab. Ärilinnaku suureks plussiks on selle pidev kasv (Lõõtsa 8 kolmiktorn on suures osas üürnikega kaetud, alustatud on uue büroohoone projekteerimisega) ning sellele toetudes on neil võimalus pakkuda alati laienemisvõimalusi. Seepärast on ka paljud kliendid Ülemiste City kasuks otsustanud – nad ei pea kartma kasvu ja lepinguperioodi, kuna linnakusiseselt on võimalik suuremale pinnale liikuda ja eelmise pinna kohustustest vabaneda.

Nagu näha, on vaikne hooaeg läbi ja seda mitte ainult algava sügishooaja kontekstis, vaid hoopis pikemas perspektiivis. Ärikinnisvaraturu stabiilsus on asendumas kasvuga, mida näitavad ka linna siluetil kõrguvad tornkraanad.

Artikkel ilmus Äripäeva Kinnisvarateatmikus (september, 2013).

Compare Listings