Your search results

2008. aastal lisandus Tallinnasse ca 90 000 m2 uut büroopinda

Posted by UusMaaPluss on detsember 1, 2009
| 0

2008. aastal lisandus Tallinnasse kokku u 90 000 m2 uut büroopinda, mis on ligi 20% kogu olemasolevast pinnast. Büroopindu valmib üle linna, suuremad neist: Mustamäel Tammsaare Ärikeskus, Lasnamäel Peterburi ärikvartal, Ülemiste City, südalinnas Nordea maja, Metroplaza, Rotermanni kvartal, kesklinnas Deltaplaza ja Estconde II maja, Haaberstis Al Mare büroomajad jne.

Käesoleval aastal juba valminud ning alles ehitusjärgus olevatesse hoonetesse on üürnike leidmine muutunud järjest keerulisemaks ning vakantsused on kasvanud. Varem valminud A+ ja A-klassi hoonetes on vakantsused suurenenud minimaalselt, kuna selles sektoris on varasematel aastatel valitsenud defitsiit. B-klassi hoonetes on vakantsused rohkem suurenenud ning uute ehitatavate ärimajade täitmine on probleemne. Viimasel poolaastal uksed avanud ärimajades on vakantsused keskmiselt 50%.

Kuna pakkumist on palju, siis on langenud ka büroopindade üürihinnad, hinnanguliselt äärelinnas 10-30% ja kesklinnas 5-15%. Kui aasta tagasi polnud võimalik saada alla 160 kr/m2 uut büroopinda, siis tänases turusituatsioonis toimub äärelinnas uutes büroohoonetes tehinguid ka alates 120 kr/m2. Eelkõige on sunnitud hinda alandama need omanikud, kelle hoonel pole olulisi lisaväärtusi ning kes erinevate boonustega ettevõtteid enda juurde meelitada ei suuda. Süda- ja kesklinnas on samuti ruumi üürihindade läbirääkimiseks ning et mitte üürnikke kaotada, on omanikud nõus hindades paindlikud olema.

Uus Maa vahendavates suuremates büroomajades nagu Tammsaare Ärikeskus ei ole baashindasid alandatud, kuna hind on olnud algusest saati konkurentsivõimeline. Kindlasti aga tehakse soodustusi suurklientidele.

Tanel Olek
Uus Maa Kinnisvarakonsultantide äripindade osakonna juht

Compare Listings