Your search results

Suuremates linnades on korterite hinnad aastaga vähemalt veerandi võrra kallimaks läinud

Posted by UusMaaPluss on mai 5, 2022
| 0
Suuremates linnades on korterite hinnad aastaga vähemalt veerandi võrra kallimaks läinud

Nii Tallinnas kui Tartus sündisid aprillis kolmandat kuud järjest uued korteri ruutmeetri hinnarekordid. Tallinnas oli aprillis korteri ruutmeetri mediaanhind mullusest 25%, Tartus 24,4%, Pärnus 32,3% ning Narvas 28,6% kallim kui aasta tagasi, analüüsib Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa Maa-ameti statistikat.

Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütiku Igor Habali sõnul hinnad tõusevad, aga tehinguarvud on languses. „Aprillis tehti üle Eesti 12% vähem tehinguid kui aasta tagasi ja üldjuhul peaks nõudluse vähenemine viitama hinnalangusele, kuid praegu seda oodata pole. Inflatsioon, materjalide ning tööjõu kallinemine hoiab hinnad lähiajal pigem kergelt tõusvas joones. Pikemas plaanis sõltuvad hinnad keskpankade poliitikast ja rahatrüki piiramisest, mille puhul hinnad tõenäoliselt stabiliseeruvad,“ ütles Habal.

„Kui kesklinn läheb nii kalliks, et inimesed ei saa seal kodu enam soetada, siis laieneb Tallinn mööda suuremaid magistraale väljapoole. Seetõttu on Tallinna lähivallad ja -asulad nagu Kehra, Paldiski ja Keila selgelt tõusuteel. Samuti on praegu varasematest aastatest märksa populaarsem üle Eesti kaugematesse väikelinnadesse kolimine,“ rääkis Habal.

„Kui korterite müügihinnad on kallid, siis mõjutab see koos sõjapõgenikest tuleneva suure nõudlusega endiselt ka üürihindasid. Tallinnas lähevad näiteks kõik alla 800 euro kuus maksvad üürikorterid kiiresti välja. Samuti on väga suur nõudlus Tallinna kõige kallima, niinimetatud „Kuldsel miili“ ehk Rotermanni ja Noblessneri vahele jääva piirkonna üürikorterite vastu,“ ütles Habal.

„Üürihindade tõus puudutab praegu pigem uusi tehinguid, vanadele ja kindlatele üürnikele veel hindasid tõstma ei tõtata. Aga ilmselt üüriturg tagasi odavamaks enam ei lähegi, isegi kui põgenikud oma kodumaale naasevad,“ lisas Habal.

Tallinnas oli korteri ruutmeetri mediaanhind aprillis 2643, Tartus 2246, Pärnus 1759 ning Narvas 528 eurot.

Üle Eesti oli keskmine elamu müügihind aprillis 138 897 eurot, mis on 9% mullusest enam. Elamukruntide keskmine hind tõusis aastaga 38 protsenti Y 64 003 euroni.

Compare Listings