Your search results

Korterite hinnad jälle kasvasid, kuid tõus pidurdub

Posted by UusMaaPluss on oktoober 8, 2020
| 0

August jätkas kinnisvaraturul juuliga samal lainel – koroonapandeemia hakkas inimeste teadvusest kaduma või ei pööratud sellele enam nii suurt tähelepanu.

Siiski tuleb optimistide kiiret taastumisunelmat jahutada: koroonaepideemia koos uute piirangutega tõstab taas pead, paljud ettevõtted, kes taotlesid töötasu jätkuhüvitist, võivad oma töötajaid koondama hakata, ebakindel on olukord ka meie peamistel kaubanduspartneritel ning tarbijakindlus pole saavutanud kriisieelset taset.

Kiiret taastumist on paljuski üleval hoidnud uusarenduste tehingud, millest lõviosa oli sõlmitud enne eriolukorra algust. Statistiliselt jõuab mahu vähenemine uusarendusturule lähema poole aasta jooksul, mis suures plaanis tähendab tehingute arvu langust.

Hinnatõus pidurdub

Esialgsetel andmetel sõlmiti augustis kogu Eestis 1765 korteritehingut, mis jäi üsna juuli tasemele. Aastataguse ajaga võrreldes langes tehingute arv ligi 16%, aasta esimese kaheksa kuuga on nende arv langenud 13%.

Esimese kaheksa kuu põhjal on enamikes maakondades toimunud 10%–15% tehingute arvu langus, see näitaja on suurenenud vaid Võru- ja Põlvamaal. Võru maakonna 33%-list tehingute arvu kasvu on vedanud Tamula kodude arendus.

Tehingute mediaanhind on aastataguse ajaga võrreldes suurenenud 5%, samas augustis oli see tänavuse aasta madalaim (1330 €/m2), milles on hakanud peegeldama juba esimesed märgid hinnakorrektsioonist. Esimese kaheksa kuuga suurenes Harjumaal müüdud korterite mediaanhind 8,3% (1898 €/m2) ja Tartumaal 9,6% (1512 €/m2), hinnad on langenud vaid kolmes maakonnas, mis pigem sõltub tehingute struktuurist.

Tallinnas võimutsevad uusarendused

Tallinnas oli august sama aktiivne kui juulis, kolmandat kuud järjest sõlmiti üle 600 korteritehingu (esialgsetel andmetel 624 tehingut). Eelmise aasta augustiga võrreldes langes tehingute arv aga 20%. Aasta esimese kaheksa kuuga on tehingute arv võrreldes mullusega langenud 18%, sealhulgas on järelturg langenud ligi neljandiku võrra.

Uusarenduste kõrgema mahu tõttu tõusis korteritehingute mediaanhind taas üle 2000 €/m2, aastases võrdluses on see suurenenud 8%. Samas, aasta algusega võrreldes on kuni 5% languse üle elanud nii järel- kui ka uusarendusturg.

Just uusarenduste puhul on sagenenud korterite müük koos köögimööbliga, mis aga statistiliselt allahindlusena ei kvalifitseeru.

Tartu kinnisvaraturg aasta aktiivseim

Tartus oli august selle aasta aktiivseim, kuna juba esialgsetel andmetel sõlmiti 190 korteritehingut, mida oli 9 võrra enam kui juulis. Uusarenduste maht on viimastel kuudel väga kõrge olnud, mis on tehingute arvu kasvatanud, ent taastunud on ka järelturg. Aastases võrdluses on esimese kaheksa kuuga tehingute arv langenud 17%, mis valdavalt on tulnud järelturu arvelt.

Tehingute mediaanhind oli uusarenduste kõrge mahu tõttu augustis taas üle 1600 €/m2 ehk siis rekordilähedane. Võrreldes mullusega on esimese kaheksa kuuga korteritehingute mediaanhind suurenenud 7%.

Pärnus uusarenduste osakaal vähenes

Pärnus sõlmiti esialgsetel andmetel 58 korteri müügitehingut, mis jäi oma aktiivsuselt paari varasema kuu kanti. Aastataguse ajaga võrreldes sõlmiti 20 tehingut vähem, aasta esimese kaheksa kuuga on tehingute arv mullusega vähenenud 15%. Seda on põhjustanud nii uusarenduste mahu vähenemine kui ka tehingute arvu langus järelturul.

Korteritehingute mediaanhind püsib mullusega võrreldes samal tasemel. Nii tänavuse aasta esimese kaheksa kuu kui mulluse kaheksa kuu mediaanhind oli 1247 €/m2. Augustis oli mediaanhind 1137 €/m2, mis oli enam kui 100 €/m2 võrra madalam kui mullu samal ajal.

Narva turg aktiivne, hinnad langesid

Esialgsetel andmetel sõlmiti Narvas 63 korteri müügitehingut, mis oli kõrgeim arv alates aprillist ning aasta paremuselt teine-kolmas tulemus märtsi järel. Eelmise aasta augustiga võrreldes sõlmiti 12 tehingut rohkem. Samas, aasta esimese kaheksa kuuga on tehingute arv möödunud aasta sama ajaga võrreldes langenud 10%.

Tehingute mediaanhind peegeldab eriolukorrast tingitud hinnakorrektsiooni. Augustis oli tehingute mediaanhind 348 €/m2, langedes aastataguse ajaga 16%. Aasta esimese kaheksa kuuga on hinnalangus olnud siiski vaid marginaalne 1%.

Igor Habal, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik

Compare Listings