Your search results

Kinnisvaraekspert: üüriinvestorid jäävad ellu, aga uusi kortereid ei raba

Posted by UusMaaPluss on mai 12, 2023
| 0
Kinnisvaraekspert: üüriinvestorid jäävad ellu, aga uusi kortereid ei raba

Eesti suurima kinnisvarabüroo analüütiku Risto Vähi sõnul suudavad enamik kinnisvara väljaüürimiseks ostnud inimesed oma laenud ära maksta, aga uusi ja kalleid kortereid selleks juurde ei osteta.

Risto Vähi sõnul on Tallinna järelturult ostetud üürikorteri tootlus praegu keskmiselt viis protsenti aastas ja see tähendab, et hetkel ei saa pealinnas uue vara tagasiteenimiseks piisavalt tootlust. „Kui seni osteti Tallinnas peamiselt väljaüürimiseks kõige kiiremini ära uued ühe- ja kahetoalised korterid, siis nüüd on neid tavapärasest rohkem saadaval. Pigem on nõudlus suuremate perekorterite vastu ning otsitakse seda, mis on soodne. Ostetakse rohkem endale elamiseks,“ ütles Vähi.

„Praegu soetatakse kinnisvara väga ratsionaalselt ja vähem emotsiooni pealt. Intressitõusud mõjutavad üürikorterite kasumlikkust ja neil, kes ostsid tipust kortereid kokku, pitsitab rohkem. Samuti on rohkem langenud kallimate korterite tootlus. Tõenäoliselt peavad mõned laenule näiteks sada eurot kuus ise peale maksma, aga suuremaid probleeme pole. Samas on näha, et müügipakkumiste hulka on siginenud enam äsjavalminud uusi kortereid, mis on esmaselt möbleeritud ja uuesti pakkumisele läinud. Üldiselt oodatakse aga paremaid aegu, sest pikemas perspektiivis siiski kinnisvarahinnad tõusevad ja vara väärtus kasvab,“ rääkis Vähi.

„Kuna üürihinnad on praegu põhjas, siis otsitakse parimaid teenimisvõimalusi. Turiste liigub pealinnas palju ja see on jälle lühiajalise üüri tagasi toonud, mille tootlus on selgelt pikaajalisest parem,“ lisas Vähi.

„Inflatsioon püsib kõrge ja enamiku inimeste jaoks on kinnisvarasse investeerimine arusaadavam ja riskivabam kui näiteks börsil spekuleerimine. Tegelikult on ka praegu investeerimiseks häid võimalusi – selgelt on tasuvamad kehvemas seisus järelturu korterid, mis ise korda tehakse ja saadakse seeläbi parem tootlus. Lisaks järelturu korteritele oodatakse kõrgemat tootlust kaugemates kohtades ja väiksemates linnades,“ ütles Vähi.

Uus Maa analüütiku sõnul vaatavad investorid juba pikemat aega Ida-Virumaa poole, kus võib teenida väga korralikku tootlust. „Selleks tuleb tunda kohalikke olusid, sest kohati on suur erinevus isegi kahe naabermaja vahel. Oluline, et piirkonnas oleks arenev taristu ja töökohad, mis inimesi ja nõudlust hoiab. Näiteks Sillamäelt, Jõhvist ja Kohtla-Järvelt võib küll leida hea tootlusega vara,“ lisas Vähi.

Risto Vähi (Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik)

Compare Listings