Your search results

Saue vald suurte arengute lävel

Posted by UusMaaPluss on aprill 15, 2021
| 0

Topi liiklussõlm, uus üldplaneering ja Gate Tallinn – need on sündmused, mis viivad Saue valla uude arenguetappi ning meelitavad siia nii tööandjaid kui uusi elanikke.

Saue vald on Eesti mandriosa suurim vald, kus elab pea 23 000 inimest. Palgatöötaja kuu keskmine brutotulu on viimase 4 aastaga kasvanud 1316 eurolt 1587 eurole. Elatustaseme tõus on seotud nii Tallinna läheduse kui ka sellega, et Saue valda kerkib üha enam uushooneid – nii endale ehitamise kui ka uusarenduste näol, mis tähendab ka maksejõulisema elanikkonna asumist valda.

Kaugtööd kodukontoris tegevad inimesed on aina rohkem valmis ostma kodusid linna piirist kaugemale. Kui paar aastat tagasi olid inimesed valmis kolima linnast kuni 30 minutilise autosõidu kaugusele, siis tänaseks valmisolek kasvanud juba tunniseks.

Lisaks, Saue vallas on ka hea rongiühendus – keskmiselt kulub elanikul rongipeatuseni jalutamiseks viis minutit (seda eelkõige asulates, mis jäävad Tallinna lähedale), mis tagab samuti väga hea liikumisvõimaluse.

Nõudlus uute elamispindade järele suur

Saue vallas on ilmselgelt puudus uutest kaasaegsetest korterelamutest ja eramutest. Vallas tegutsevate ettevõtete juhtidega suheldes joonistub välja üldine mure, et noored ei soovi osta kortereid paneelmajadesse ning kolivad seetõttu linna. Küll aga on nad valmis tagasi kolima, kui vaid oleks rohkem kaasaegset kinnisvara. Iga omavalitsuse eesmärk on meelitada jõukamaid inimesi valda ning seda saab teha muu hulgas ka uute arenduste abil.

Tänaseks on Uus Maa Kinnisvarabüroo müünud Saue linnas Kuuseheki arenduses kaks kortermaja ning kolmas on juba valmimas. Rääkides maakleritega, siis on aru saada, et ka see müüakse juba esimestel kuudel maha, sest huvi on suur ja pikk nimekiri potentsiaalsetest klientidest juba olemas.

Gate Tallinn toob kiire arengu

Elanikke meelitab juurde valla pidev areng, millele annavad suurt hoogu juurde Topi liiklussõlm ja Gate Tallinn.

Topi liiklussõlme projekteerimist alustati juba 2005. aastal ning 2012 aasta algul jõuti isegi esimese ehitushankeni, kuid siis jäi kõik pooleli, sest projekt tuli liiga grandioosne ning ehitamine oleks läinud üleliia kalliks. See kõik muutus siis, kui Tallinn Gate Äriparki ostis kinnistu esimene suursugune ettevõte, Jaapani tööriistatootja ning Baltikumi suurim elektritööriistade müüja Makita, mis rajab äriparki kuni 25 000-ruutmeetrise kesklao, hooldus- ja õppekeskuse. Makita investeering Gate Tallinna saab olema magnet, mis kogu piirkonna käima tõmbab.

Liiklussõlmega luuakse otseühendus Topi ristmiku ja Saue linna Kuuseheki tänava vahel ning ühtlasi on see ka juurdepääsuteeks ligikaudu 620 000 ruutmeetri suuruse Gate Tallinn arendusalale.

Saue vald osales Saue–Topi ühendustee projekteerimisel, teealuste maade omandamisel ja finantseerib kergliiklustee valgustuse ehitust. Kokkuleppe järgi finantseerib tee ehitust pea poole ulatuses Gate Tallinn.

Rajatav tee valmib 2021. aasta lõpuks ning ühendab omavahel Saue linna ja Laagri aleviku.

Saue ja Laagri kasvavad kokku

Ka Saue kesklinn on arenemas. Nii valmis aadressil Keskus 11 uus hoone Rimile. Selle kõrvale ehitatakse Saue esimest kaasaegset ärimaja, mille esimesele korrusele tulevad kaubanduspinnad ja kõrgemale bürood. Tule tänavale, Saue EPT kinnistule rajatakse uus kaubandushoone, kuhu tuleb Prisma.

Laagris on järgneva kümne aasta jooksul tulemas suured arendused. Endistel Sagro hoonetel ja kinnistutel on uued omanikud ning sinna plaanitakse Laagri keskuse loomist. Vae tänava äärde on plaanis rajada uus valla keskus. Niisamuti on üha enam Laagri piirkonna põllumajandusmaad muutumas uuteks elurajoonideks.

Järgmisel aastal võetakse vastu Saue valla uus üldplaneering, mis näeb ette Saue ja Laagri ühendamist, mis tähendab seda, et kogu kahe asula vaheline ala muutub tiheasutusega piirkonnaks.

Erik Kallas, Uus Maa Ärikinnisvara maakler

Artikkel ilmus esmakordselt Kinnisvarauudised.ee portaalis.

Compare Listings