Your search results

Olukord Tallinna kinnisvaraturul muutub pinevamaks

Posted by UusMaaPluss on september 6, 2022
| 0
Olukord Tallinna kinnisvaraturul muutub pinevamaks

August jätkas Eesti kinnisvaraturul juuliga sarnaselt äraootaval positsioonil. Tehingud toimuvad ja hea kinnisvara müüb endiselt, kuid pakkumiste hulk kasvab ning hinnaootustes jääb optimistlikku joont vähemaks.

See, et me kõik ootame sügist, sai selgeks juba juulis ning ega siin midagi muutunud pole. Eestlane on ikka kinnisvarausku, kuid muutunud ettevaatlikumaks ning mõtleb enne iga liigutust paar sammu ette. Nii on müügiperioodid läinud pikemaks ja tehingute teostamine aeglasemaks.

Hoogsalt on hakanud kasvama ka müügipakkumiste hulk. Nii Tallinnas kui Tartus on pakutavate korterite arv järjepidevalt tõusnud alates märtsist ning saanud suurema hoo sisse just viimastel kuudel. Näiteks augustis kerkis müügipakkumiste hulk kahes linnas juuliga võrreldes keskmiselt 15%.

Tallinnas langus, mujal hinnatõus

Kui Tallinna hinnatase augustis langes (juba kolmandat kuud), siis teistes suuremates linnades nägime kasvu. Tallinn on alati olnud Eesti kinnisvaraturu suunanäitaja ning kõik, mis seal toimub, jõuab viitega ka mujale. Kas praegune trend on püsiv ja laienev, näeme juba lähikuudel.

Pealinnas vahetas augustis omanikku 873 korterit (juulis 863), mille ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 2771 eurot. Kui kuuga langes hinnatase 1,1%, siis aastaga tõusis see 27,7%.

Tartu korteriturg oli augustis oluliselt aktiivsem, toimus 272 müügitehingut (juulis 223), mille ruutmeetri mediaanhinnaks tuli 2352 eurot. Statistikat mõjutas keskmisest suurem hulk uute korterite tehinguid, tänu millele kasvas hinnatase kuuga 9,2%. Aastaga kerkisid korterite hinnad ülikoolilinnas aga muljet avaldavad 37,1%.

Pärnus müüdi augustikuu jooksul 76 korterit (juulis 88), mille ruutmeeter maksis mediaankeskmiselt 1811 eurot. Kui kuuga kasvas hinnatase 2,4%, siis aastaga 26,3%.

Narva kinnisvaraturg liikus stabiilses rütmis. Augustis müüdi 72 korterit (juulis 75), mille ruutmeetri keskmiseks mediaanhinnaks kujunes 581 eurot. Kui kuuga kerkisid hinnad 8%, siis aastaga suisa 42%. Suurim hinnatõus on toimunud 1-2-toaliste korterite segmendis, kus enam läheb kaubaks heas seisus või renoveeritud elamispindu.

Risto Vähi, Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik

Compare Listings