Your search results

Mida pidada silmas maja projekteerimisel ja ehitamisel

Posted by UusMaaPluss on juuli 8, 2022
| 0
Mida pidada silmas maja projekteerimisel ja ehitamisel
Mida pidada silmas maja projekteerimisel ja ehitamisel

Maja ehitamine on ühe pere jaoks üks väga oluline ja tähenduslik verstapost. Võib öelda, et omada kodu, mis on täpselt sinu pere maitse ja vajaduste järgi ehitatud, on suur privileeg.

Oma töös oleme näinud, külastanud ja müünud suurel hulgal maju ning selle kogemuse põhjal joonistub välja rida faktoreid ja põhjuseid, miks mõnda majja sisenedes tunned, et kõik on paigas ja loogiline. Ei teki tunnet, justkui kusagil oleks midagi üle või jääks midagi puudu. Müügivajaduse puhul leiavad sellised majad uue omaniku kiiresti.

Vahel jäävad aga mõned pealtnäha väga kvaliteetsed majad uusi omanikke ootama pikemaks ajaks. Sellisel juhul on tihti saatuslikuks saanud kas elamu planeering või ehituskvaliteet. Olgu lisatud, et alati ei ole hind ainus faktor.

Kuidas siis planeerida ja ehitada uus eramu selliselt, et see vastaks nii oma pere kui ka võimaliku uue omaniku ootustele. Selgitan lähemalt.

Esikohal pere vajadused

Maja projekteerimisel lähtuge eelkõige oma perekonna vajadustest u 5–10 aasta perspektiivis. Arutage läbi, kas plaanite pere juurdekasvu, kas on plaanis võtta koduloom, kas on lähisugulasi, keda on vaja tulevikus võib-olla enda juurde elama võtta. Ettenägelikud otsused võimaldavad oma kodu väga pikka aega nautida.

Minu soovitus on alustuseks kirja panna oma ideaalmaja kirjeldus – mitu tuba, kas ühel või mitmel tasapinnal, milliseid abi- ja hobiruume soovite oma tulevasse koju. Loomulikult küsige ka sõpradelt-tuttavatelt, kes elavad eramus, millega nad on väga rahul, kuid veel olulisem küsimus on ehk, millega nad pole rahul ja mida nad tänasel päeval teeksid teistmoodi. Tark õpib ju teiste vigadest.

Kui olete oma ideaalmaja plaaniga valmis saanud, siis tuleb reaalsusega silmitsi seista –, juhul kui reaalsus ja ideaal kattuvad, olete õnnega koos. Tihtipeale seavad piiranguid kinnistule kehtestatud projekteerimistingimused (maksimaalne lubatud ehitusalane pind), selle asukoht ja kuju, naaberkinnistud ning eelarve.

Hea arhitekt on suureks plussiks

Järgmise sammuna soovitan leida hea arhitekt, kes teie soovid projektiks vormib. Siin on taas mõistlik küsida soovitusi sõpradelt ja tuttavatelt, samuti otsige internetist või ajakirjadest oma maitse järgi ehitatud maju ning uurige välja nende arhitektid.

Mis teeb arhitektist hea arhitekti? Heal arhitektil on väga tugev ruumitunnetus ja -taju, ta saab aru, millised on tellija soovid ja harjumused ning vastavalt sellele pakub välja just selle pere vajadustele vastava projekti. Hea arhitekti ja projekti peale investeeritud raha tasub end hiljem kuhjaga ära.

Alternatiivid võivad olla ka juba valmis projekteeritud lahendused elementmajade näol. Täna pole elementmaja enam pelgalt puidust viilkatusega väike majake, vaid juba on võimalusi väga erinevale maitsele, suurusele ja rahakotile. Kui projektiga on kiire, siis on elementmaja kindlasti hea võimalus.

Ehitaja ja eelarve

Kui nüüd olete jõudnud nii kaugele, et laual on projekt, mis vastab teie soovidele, siis järgmise sammuna on vaja leida ehitaja, kes selle kõik valmis teeb. Siin on taas oluline küsida soovitusi. Meiepoolne soovitus on kogu ehitusprojekti teostamise ajaks võtta eraldi ehitusjärelevalve, mis tagab, et kõik tööd saaks tehtud kvaliteetselt. Hea projekt ja kvaliteetne ehitusmaterjal võib oskamatu ehitaja käes oma väärtuse täiesti kaotada.

Ära ei saa ka unustada eelarvet. Pange hinnapakkumiste põhjal kokku eelarve ning vaadake, mis summaga kindlasti arvestama peab. 99% juhtudest läheb eelarve alati suuremaks, nii et arvestage sinna julgelt 20% juurde.

Veel näpunäiteid

Toon järgnevalt välja veel rida kasulikke näpunäiteid, millele maja planeerimise protsessis tasuks kindlasti mõelda:

  • maja projekteerides mõelge sellele, et kui hiljem on vaja seda müüa, oleks see võimalikult lihtne. Mida vähem ekstravagantsusi, seda suurem ostjaskond;
  • korralik soojustus. Elektri- ja gaasiarved näitavad hiljem seda, kui kvaliteetselt maja on ehitatud;
  • arvestage ilmakaartega, võimalusel planeerige magamistuba jahedal põhjasuunal, elutuba päeva-õhtupäikese poole, köök hommikupäikese suunal ning lastetoad päeva- ja õhtupäikesse (lapsed veedavad oma toas rohkem aega);
  • võimalusel ehitage garaaž – see on meie kliimas väga praktiline luksus;
  • ärge alahinnake abiruumide olulisust. Mõelge läbi panipaigad ja abiruumid. Kusagil on vaja hoiustada aiakäru, reha, labidat ja muruniidukit. Vältige olukordi, kus hiljem saab saunast panipaik ja garaažist kuur. Garaaž on liiga kallis selleks, et seal muruniidukit, rattaid ja lastele väikseks jäänud riideid hoida;
  • investeerige kaasaegsetesse ja säästlikesse tehnolahendustesse, et igakuine maja ülalpidamine oleks võimalikult ökonoomne;
  • võimalusel integreerige elamusse ka targa maja süsteem, mis aitaks paremini energiatarbimist, maja turvafunktsioone ja teisi mugavusi kasutada. Kui te ise ei soovi seda lahendust kasutada, võiks maja ehitusel kaabelduse siiski ära teha, et tulevikus oleks valmidus olemas;
  • külalistube pole mõtet planeerida, kui reaalselt külalised ööbima ei jää;
  • hea planeering ei tähenda ainult suurt üldpinda. Ka väiksemale pinnale on võimalik väga funktsionaalseid lahendusi teha. Võimalusel kaasake planeerimisprotsessi sisearhitekt;
  • lastetubade juurde planeerige võimalusel garderoob ja vähemalt kahe lapse peale üks eraldi vannituba;
  • iga maja juurde kuulub ka aed, see vajab samuti planeerimist (piirdeaiad, valgustus, haljastus).

Kindlasti nõuab maja ehitus aega, raha ja omajagu närvikulu, kuid kui kõik hästi läbi mõelda, siis jagub mõnusas kodus elamisest igapäevarõõmu ja naudingut pikkadeks aastateks.

Lii Salusaar, Uus Maa Maakri maakler

Compare Listings