Your search results

Kinnisvaraekspert: inimesed tahavad lõpuks maale kolida, aga riik tõmbab pidurit

Posted by UusMaaPluss on oktoober 28, 2022
| 0
Kinnisvaraekspert: inimesed tahavad lõpuks maale kolida, aga riik tõmbab pidurit

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa juhi Jaanus Lauguse sõnul on riik üritanud aastakümneid elanikke ääremaastumise ärahoidmiseks suurtest linnadest väiksematesse asulatesse meelitada, aga nüüd kui inimesed seda reaalselt teevad, siis tõmbab hoopis riik ise pidurit.

Jaanus Lauguse kinnitusel on Eesti elanikud viimased kolm-neli aastat massiliselt suurtest linnadest väiksematesse asulatesse kolinud. „Selleks, et need inimesed seal saaksid elada ja liikuda, oleks võimalik kaupu vedada ja tekiksid ka töökohad, siis on vaja, et taristu tuleb sellele nõudlusele järgi,“ rääkis Laugus.

„Riik peaks märkama, et inimeste eelistused ja ootused on muutunud ning tegema maal elamise võimalikuks. Praegu tõmmati aga tee-ehitusele pidurit ning Rail Balticu tähtaegu lükati edasi, mis on selgelt vastupidine üldisele trendile ja elanike ootusele,“ rääkis Laugus.

„Puudulik ja lagunenud taristu ongi Eesti üks suuremaid murekohti. Meie taristu on selgelt suurele osale Euroopast alla jäänud. 90ndatel naersime kõik Poola teede üle, aga viimase kümnendiga on nad euroraha hästi ära kasutanud, põhiteed eeskujulikult korda teinud ja nüüd paistame me ise nende kõrval hädised. Läti valitsus võttis vastu kava ehitada 2040. aastaks üle 1000 kilomeetri neljarealisi kiirteid, et jõuda igast riigi otsast Riiga kahe tunniga. Ka Leedus on teede seis meist igal suunal märksa paremal tasemel,“ lisas Laugus.

„Rongiühendused on samuti väga olulised ning ka Kesk- ja Lõuna Euroopaga pole meil suurt midagi võrrelda. Näiteks Hispaanias läbib rong Malaga ja Barcelona vahelised 1000 kilomeetrit väga mugavalt viie ja poole tunniga. Me ei ole Tallinn-Pärnu otsaga isegi alustanud, kuigi see oleks inimestele ülioluline areng,“ ütles Laugus.

„Taristu arendamise mõju kohalikule elule näitab selgelt neljarealiste teede jõudmine Rakverre ja Paidesse. Mõlema linna kinnisvara vastu on tekkinud suur huvi, juba on tulnud uued investeeringud ja töökohad ning kohalik elu on muutunud aktiivsemaks,“ ütles Laugus.

Jaanus Lauguse sõnul on riik suutnud 30 aastaga ehitada Eesti kolmest põhimaanteest neljarealiseks vaid veidi üle saja kilomeetri ning minna on veel 340 kilomeetrit. „Samas tempos jätkates võtab valmimine üle saja aasta. Paralleelselt on vaja kiireid rongiühendusi ja paremaid kõrvalteid, mille jaoks eraldatakse raha veelgi napimalt,“ rääkis Uus Maa juht.

„Riik peaks silmad lahti tegema ja märkama, et toimub de-urbaniseerumine ja inimesed lõpuks ise tahavad väiksematesse asulatesse kolida. Riik on seda üritanud aastakümneid soodustada ja nüüd ise pidurdab. Taristu peab elanikele kiiresti järgi jõudma, et elu maal läheks käima ja inimesed ei tuleks pettunult tagasi,“ lisas Laugus.

Compare Listings