Your search results

Kas korter Kadrioru pargi servas on vaid kättesaamatu unistus?

Posted by UusMaaPluss on detsember 29, 2022
| 0
Kas korter Kadrioru pargi servas on vaid kättesaamatu unistus?

Kadriorg võlub oma ajaloolise õhkkonna, idülliliste tänavate ning hea asukohaga pargi ja mere lähedal. Siinne kinnisvaraturg on ostjate nõudluselt üks Tallinna stabiilsemaid ning hinnad Tallinna linnaosade võrdluses statistikatabelite ülemises otsas.

Maa-ameti andmete kohaselt müüakse Kadriorus ühes kuus u 20 korterit. Nii väike arv ei ole tingitud vähesest huvist siinse kinnisvara vastu, vaid heade müügipakkumiste piiratusest. Tundub, et Kadrioru elanikkond on stabiilne ja oma elukeskkonnaga rahul ning korterivahetust kergekäeliselt ette ei võeta.

Kesine korteripakkumine on hoidnud siinse piirkonna hinnad ka kõrgena ja hinnatõus Kadriorus on olnud viimase aasta jooksul märkimisväärne. Näiteks 2021. aastal müüdi Kadriorus kokku 213 korterit mediaanhinnaga 2965 €/m2 ja 2022. aasta kaheksa kuuga (jaanuar kuni august) on müüdud 184 korterit mediaanhinnaga 3976 €/m2. Enim on müüdud suuremaid, üle 70 m2 kortereid ja nende järele on olnud läbi aastate ka suurim nõudlus.

Parim asukoht ja arhitektuur kõrges hinnas

Piiratud pakkumise tõttu ollakse valmis Kadrioru heade korterite eest maksma kohati väga kõrget hinda. Nii pakutakse paremaid kortereid hinnaga 5000–7000 €/m2. Niisugust hinda saab Kadriorus küsida vaid parimas asukohas oleva kinnisvara eest.

Kallima hinnasildi saab samuti külge igati unikaalne ning kvaliteetne kinnisvara – näiteks asub korter korda tehtud ajaloolises silmapaistva arhitektuuriga majas, või miks mitte ka mõnes väiksemas, nn butiikarenduses.

On teada fakt, et teatud tänavatel asuv kinnisvara on nõutum ja asumisiseselt on mõned tänavad nn kadriorulikumad kui teised. Klientide eelistuseks on Koidula, Wiedemanni, Alle, Köleri, Weizenbergi tänav, mis võluvad oma ajaloolise arhitektuuri, uhkete põlispuude ja hea asukohaga Kadrioru pargi läheduses.

Paljud piirkonna hooned kuuluvad ka ehitusmälestiste hulka, samuti on tunnustatud arhitektide majad teadlike klientide seas väga hinnatud.

Soodsamal korteril mõned „agad“

Vahel leidub mõni soodsama hinnaga korter veel renoveerimata majas. Tasub teada, et ostes korteri arhitektuurimälestiseks tunnistatud majja, tuleb hoone renoveerimisel paljusid nõudeid rangelt  järgida ning sageli on maja taastamiseks tehtavad kulutused suured.

Renoveerimata majas asuva korteri hind võib küll tunduda soodsam, aga nii korteri kui ka maja renoveerimisega võib kaasneda keerukas asjaajamine ning planeeritust suurem aja- ja rahakulu.

Soodsamalt leiab korteri pargist kaugematele jäävatel tänavatel või Kadrioru naaberasumites (näiteks Torupilli või Vanasadama alal). Ka nendes piirkondades leidub toreda arhitektuuriga maju, näiteks 1930. aastatel ehitatud kivitrepikojaga puitmaju ehk Tallinna tüüpi maju.

Kodu Kadriorus on ka investeering

Inimesed, kes soovivad osta kodu Kadriorgu, hindavad siinset lumma ja head asukohta südalinna lähedal. Ehkki kodu ruutmeetri eest tuleb Kadriorus välja käia suurem summa kui nii mõneski teises Tallinna piirkonnas, on siinne kinnisvara väga nõutud ja seega võib öelda, et lisaks unikaalsele elukohale teete Kadriorgu korterit ostes ka hea investeeringu, sest siinne kinnisvara on olnud viimastel aastakümnetel stabiilselt kõrges hinnas ja nõutud.

Kadrioru kinnisvaraga saate kaasa justkui tükikese ajaloost ja kultuurist. See on tore elupaik – ühtaegu esinduslik ja samas mõnusalt kodune.

Margit Sild (Uus Maa Kadrioru büroo juhataja ja kutseline kinnisvaramaakler)

Compare Listings