Your search results

Head arhitektuuri ja luksust hinnatakse üha enam

Posted by UusMaaPluss on detsember 17, 2022
| 0
Head arhitektuuri ja luksust hinnatakse üha enam

Kuigi ajad on keerulised, on huvi luksusliku ja eksklusiivse kinnisvara vastu endiselt kõrge. See on varaklass, mille väärtus kasvab stabiilselt ning mis elab paremini üle ka majanduse mõõnaperioodid.

Hea arhitektuuri austaja ning kinnisvaraturul tegutsejana on mul rõõm tõdeda, et Eesti inimesed on aastatetagusega võrreldes hakanud märksa rohkem hindama kvaliteetset ja ka arhitektuuriliselt läbimõeldud esteetilist elukeskkonda.

Minu jaoks on hea arhitektuur selline, mis sobib valitud keskkonda. Kui me räägime eramutest, siis suurepärane arhitektuur peegeldab ümbritsevat keskkonda, nii et need kaks justkui sulanduvad teineteisesse, põimuvad üksteisega. Niisama hästi, kui peaks ümbruskonda sobituma hoone, peaksid end tundma ka selles elavad inimesed.

Kinnisvaramaailmas nimetatakse selliseid maju ja kortereid premium-klassi kinnisvaraks.

Turg stabiliseerub, nõudlus püsib

Kuum kevadsuvine kinnisvaraturg näitab sügise saabudes küpsemise märke. Turu iseloomustavateks joonteks on pakkumiste arvu kasv, kuid samas on nõudlus endiselt võrreldav eelmise aasta ja käesoleva aasta esimese poolega. Me liigume turu normaliseerumise faasi, kus skisofreeniline kiirete otsuste ja ilmajäämise hirmu ajad hakkavad kaduma ning ostjatel-üürnikel on võimalus võtta aega, valida ja teha selle võrra targemaid ning rohkem läbimõeldud otsuseid.

Numbritele otsa vaadates on viimaste aastate tehingute mahud kallima otsa kinnisvara segmendis järgmised:

Majade tehingud Tallinnas ja Harjumaal (hinnaga 750 000+ €):

2019 – 9,

2020 – 7,

2021 – 32,

2022 (1.poolaasta) – 18.

Korteritehingud Tallinnas ja Harjumaal (hinnaga 500 000+ €):

2019 – 31,

2020 – 35,

2021 – 73,

2022 (1.poolaasta) – 85.

Ostjad ja üürnikud on oma soovide osas väga palju teadlikumad ning nõus maksma põhjendatud hinda.

Ostetakse mugavust ja tippkvaliteeti

Ostjad on suuremas osas Eestis alaliselt elavad inimesed, kes soovivad endale ja oma perele kodu, mis vastaks kõikidele nende vajadustele. Olulised aspektid on asukoht, projekt ja planeering, privaatsus, piisavalt ruumi kõikidele pereliikmetele, kõrge ehituskvaliteet koos korras dokumentatsiooniga ning kvaliteetne ja läbimõeldud sisearhitektuur. Üha olulisemaks, eriti veel nüüd, saavad kaasaegsed ja säästlikud tehnolahendused.

Kui aastaid tagasi oli „müügiks tehtud majadel“ kerge negatiivne alatoon, siis nüüd on turule tulnud eramuid, mis on rajatud küll samal eesmärgil, kuid väga heas asukohas, hea projekti ning kõrge ehituskvaliteediga. Huvi on ühtviisi suur nii majade vastu, mis on täiesti valmis ja sisustatud, kui ka elamute vastu, kus on võimalik sisekujundust täiel määral oma maitse järgi teha.

Korteritest on nõudlus suuremate penthouse tüüpi elamispindade järele. Loomulikult on ka siin hinnas privaatsus, kordumatud vaated, mida pakuvad kõrghoonete viimased korrused, hea planeering ning mugavused garaažis parkimise ja lisaruumid panipaikade näol. Samuti on korterite puhul olulised kaasaegsed ja säästlikud tehnolahendused.

Üüriturul otsitakse täislahendusi

Üürihuviline on ostukliendist pisut teise profiiliga. Hetkel otsivad kvaliteetset kinnisvara Eesti IT-ettevõtetesse tööle tulnud välismaalastest talendid, saatkondade töötajad ning meie enda kohalikud kliendid, kes on näiteks müünud oma olemasoleva kinnisvara ja on kas uue kodu otsingul või on käimas selle ehitusprotsess.

Kuna üürikorter on siiski ajutine lahendus ja peredele võib olla mitte nii mugav, siis soovitakse see vahepealne periood endale võimalikult meeldivaks muuta ning selle eest ollakse nõus ka pisut rohkem maksma. Enamik kliente otsib täismöbleeritud üüripinda, kus on olemas kõik mugavaks eluks vajalik alates kööginõudest kuni sisustuselementideni.

Kvaliteetse üürikinnisvara puhul on korterite pakkumine hetkel päris hea, kuid majade ja majaosade osas kesine

Spetsiaalselt üürimiseks ehitatakse meil maju väga harva. Tavaliselt üüritakse välja oma kodusid siis, kui omanikud plaanivad näiteks Eestist välismaale kolida, kuid millalgi naasta. Siin võib aga tekkida probleem sellega, et oma majja ei soovita koduloomi või on omanikel muid soove, mis ei pruugi potentsiaalsete üürnike ootustega kattuda. Samas võib öelda, et ka selles turusegmendis liigume suunas, kus pakkumiste arv tõuseb ning omanikud mõistavad, et oma kodu väljaüürimisega kaasnevaid riske saab erinevate kindlustuste ja tagatisrahaga maandada.

Pakkumiste ja ostuhuviliste hulk kasvab

Seega võib julgelt väita, et premium-klassi kinnisvara turul on nõudlus nii ostu- kui ka üüriobjektide osas endiselt kasvufaasis. Kliendid on teadlikud ja nõudlikud, pakkumist tuleb juurde ning õige ja sobiliku maja, korteri või kinnistu eest ollakse nõus maksma põhjendatud hinda.

Pakkumiste arv selles kinnisvarasegmendis suureneb aasta-aastalt ja järjest rohkem tekib juurde ka kliente, kes oskavad kvaliteetset kinnisvara hinnata.

LUXUM on pühendunud Eesti kõige eksklusiivsema ja unikaalsema kinnisvara müügile. Meie 30-aastane kogemus, premium-klassi kinnisvarale spetsialiseerunud maaklerid, ulatuslik kontaktide võrgustik ja värske turuinfo annavad meie klientidele võimaluse leida oma kinnisvarale sobiv ostja või üürnik või siis saada selline kodu, millest nad unistanud on.

Lii Salusaar (Kinnisvarabüroo Uus Maa Luxumi kinnisvaramaakler)

Compare Listings